Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Lekari napuštaju Preševo i Bujanovac, ukinute stimulacije

rssBookmark and Share

Bujanovac 03.01.2017. V.Pešić, Blic

Lekari i medicinski tehničari u domovima zdravlja u Preševu i Bujanovcu negoduju zbog odluke Ustavnog suda o ukidanju stimulacija i smanjenju plata za 50 odsto.

Foto: Veselin Pešić / RAS Srbija
Foto: Veselin Pešić / RAS Srbija

Pojedini lekari koji su zbog osetno povećanih zarada svojevremeno stigli iz drugih gradova ozbiljno prazmišljaju spakuju kofere o odu. Zbog stimulacija proglašenih ništavnim i prepolovljenih mesečnih prinadležnosti, direktorka Doma zdravlja u Bujanovcu Lela Jovanović upozorava da ovdašnjem zdravstvu ozbiljno preti nedostatak medicinara.

- U Domu zdravlja u Bujanovcu zaposleno je 56 lekara. Kada je svojevremeno srpska vlada uvela stiumulativni deo zarade, iz drugih krajeva je došlo 29 lekara, i to iz Niša i drugih gradova. Obratili smo se za pomoć državnom Koordinacionom telu za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Očekujemo da nas u Vladi Srbije razumeju, jer medicinari zaista rade u otežanim, specifičnim uslovima. Tražimo da nam se pomogne da zavržimo postojeće i dovedemo nove lekare, ističe direktorka dr Lela Jovanović.

Zaključkom Vlade Srbije 2001.godine zaposlenima u zdravstvenim ustanovama u Preševu i Bujanovcu plate su povećane za 50 odsto. Njima su zarade uvećane zbog otežanih uslova rada posle oružanih sukoba između albanskih terorista i združenih srpskih snaga bezbednosti. Više od 450 lekara i medicinskih tehničara je 15 godina u domovima zdravlja u Preševu i Bujanovcu primalo osetno veće plate od kolega u dguim krajevima Srbije.

Veće zarade belih mantila godišnje su koštale državu više od 1,8 milion evra. Medicinski kadar u Zdravstvenom centru u Vranju bunio se što njihove kolege za 50 procenata imaju veće mesečne zarade.

- Pozdravljam odluku Ustavnog suda, jer mi nije jasno zbog čega su kolege u Preševu i Bujanovcu za 50 odsto primale veće plate. Zbog čega su uslovi rada u Preševu i Bujanovcu teži nego u Vranju? Lekari opšte prakse u Vranju godinama čekaju da dobiju specijalizaciju,ali srpsko zdravstvo navodno nije imalo novca. Kako ima para za veće plate, a nema za stručno usavršavanje lekara, ističe doktorka iz Vranja, koja nije želela da joj se ime pominje u novinama.

Komentara: 0


#   Bujanovac     Preševo   zdravstvo   Vlada Republike Srbije   Ministartvo zdravlja   stimulacija
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]