Južna Srbija Info

Malu teško bolesnu Anastasiju će spasiti Vranje

rssBookmark and Share

Vranje 22.01.2014. Mondo

Anastasija Trajković boluje od retkog tumora koji se može lečiti u Minhenu ali je odbijena na lekarskoj komisiji. Ukoliko i drugostepena komisija kaže "ne" lečenje van zemlje pomoći će Grad Vranje.

Malu teško bolesnu Anastasiju će spasiti Vranje

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić i član Gradskog veća Aleksandar Stajić večeras su posetili porodicu Trajković, čija devetogodišnja ćerka Anastasija boluje od hordoma, retkog tumora, koji se može samo izlečiti protonskim zračenjem.

S obzirom da je prvostepena komisija odbila lečenje devojčice u inostranstvu, za četvrtak je zakazana drugostepena komisija koja će odlučivati o zahtevu porodice Trajković.

U razgovoru sa roditeljima gradonačelnik Antić je obećao da će preko resornog ministarstva učiniti sve da mala Anastasija otputuje u Minhen, gde postoje uslovi za njeno lečenje.

"Ukoliko odgovor drugostepene komisije bude negativan, lokalna samouprava će vam pružiti svu logističku i materijalnu podršku u borbi za jedan mlad ljudski život. Devetogodišnje dete mora da živi", istakao je gradonačelnik Antić a prenosi zvanična veb stranica Grada Vranja.

O ovom slučaju "Večernje novosti" pišu da su lekari u Srbiji saopštili su Anastasijinim roditeljima da za njihovo dete nema leka! Posle pet bezuspešnih operacija i uzaludne hemoterapije, devojčici je dijagnostifikovana retka vrsta tumora maksilarnog sinusa.

Po rečima njenih roditelja, Snežane i Dragana – poslednja nada nestala je kada su Trajkovići shvatili da protonsko zračenje u inostranstvu nije odobreno...

"Poslali su dete kući, da umre, a znaju da leka ima. Tim lekara Instituta za majku i dete u Beogradu, na čelu sa dr Vladanom Šubarevićem, preporučio je lečenje protonskim zračenjem koje se radi samo u inostranstvu, na klinikama u Nemačkoj, Švajcarskoj, Češkoj, Italiji i Francuskoj, ali je komisija odbila mogućnost da Anastasija otputuje", objašnjava za beogradski dnevnik devojčicin otac Dragan.

Roditelji su se žalili jer, kažu, ova vrsta bolesti nalazi se na listi Fonda za zdravstveno osiguranje, pa pretpostavljaju da je došlo do greške i nadaju se pozitivnom ishodu kada, 23. januara, bude zasedala drugostepena komisija.

„Bili smo u šoku kada je stigao mejl u kojem nas obaveštavaju da Anastasija ne može da se leči o trošku države. Jer, protonsko zračenje košta oko 60.000 evra i mi imamo veoma malo vremena, a još manje mogućnosti da taj novac prikupimo – kaže Snežana Trajković, majka obolele devojčice.

Dragan je nezaposlen, a Snežana radi kao medicinska sestra u Bujanovcu. Premalo sredstava za život za petočlanu porodicu, a kamoli za nešto drugo.

Roditelji ukazuju na to da u Pravilniku o uslovima i načinu upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo – u članu 5, stav 1 – piše da se van granica Srbije mogu uputiti „lica izuzetno retkih patologija"...

"Apelujemo na drugostepenu komisiju da nam spase dete jer smo očajni i ne želimo da je izgubimo. Za roditelja je i minimalan procenat izlečenja veliki, a naša Anastasija ima velike šanse, čak 97 procenata, uz ispunjavanje uslova predviđenih pomenutim pravilnikom", tvrdi Dragan Trajković.

Podršku roditeljima i maloj Anastasiji daju i njihovi sugrađani. Na Facebooku je oformljena grupa "Apel drugostepenoj komisiji".

Anastasija je, uprkos svemu što joj se dešava vesela devojčica, koja razgovara. Žali se što ne može da ide u školu i druži se sa drugaricama i drugovima iz njenog odelenja, trećeg razreda OŠ "Radoje Domanović" u Vranju.

Sedi u sobi, igra se u sa starijom sestrom Sarom (15) i bratom Lazarom (14). I čeka "presudu" lekara.

Komentara: 1


#   Vranje   gradonačelnik   Zoran Antić   Anastasija Trajković   RFZO   lečenje   Dragan Trajković   medicinska sestra   Večernje novosti   lokalna samouprava   Aleksandar Stajić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    darko, 22.01.2014.:
    Pišem iz Beogradam a tek sada sam pročitao ovu vest. Na žalost ovo se dešava širom Srbije. Zaista se pitam kakvi (ne)ljudi sede po tim lekarskim komisijama, kada mogu odbiti bolesno dete, a da pi tome znaju da ono ne može biti lečeno u okviru našeg zdravstvenog sistema. Da li imaju miran san, da li nekada pomisle na svoju decu, unuke, decu svojih bližnjih, ako već za tuđu nemaju razumevanja. Ali zato kada se povede pitanje o lekarskim platama...pa tada postaju mnogo zainteresovaniji i angažovaniji, jer je u to u njihovom interesu.


[ Dodaj komentar ]