Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ministarka poljoprivrede posetila Mlekaru “Lazar” u Blacu

rssBookmark and Share

Blace 09.08.2015. G.Š.,Topličke vesti, Južna Srbija Info

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković sa saradnicima posetila je danas Mlekaru “Lazar” u Blacu.

Foto. Topličke vesti
Foto. Topličke vesti

Ministarka je u pratnji svojih saradnika među kojima su bili  državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Zoran Rajić, direktor Uprave za veterinu Dejan Bugarski, šef kabineta Andrej Bojić, pomoćnik ministra za pravne poslove Mladen Mladenović i Igor Grabež, savetnik za medije, održala i sastanak sa direktorom i vlasnikom Mlekare Lazar Milanom Vidojevićem i predstavnicima lokalne samouprave opštine Blace, predsednikom opštine Ivanom Burgićem i narodnim poslanikom Zoranom Jozićem.

Današnju posetu iz ministarstva poljoprivrede predsednik opštine Blace Ivan Burgić ocenio je kao veoma korisnu u cilju razvoja svih grana poljoprivrede u ovom delu Srbije. Prilikom razgovora sa rukovodstvom opštine Blace danas je bilo reči i o subvencijama u voćarstvu, tako da će prema najavama i voćarska proizvodnja dobiti maksimalnu podršku kroz niz podsticajnih sredstava i subvencija.

-Prilikom današnjeg sastanka ukazali smo na sve probleme sa kojima se suočavamo na lokalnom nivou kao i na one dobre strane koje treba podržati, kazao je predsednik Burgić.
U okviru posete ministarka je obišla proizvodni pogon Mlekare Lazar kao i farmu krava u selu Draguši, koja posluje u okviru ove mlekare.
Obilazeći Mlekaru Lazar ministarka je izjavila da je poslovanje ove mlekare za svaku pohvalu, u prilog čemu govori i podatak da je ovde upošljeno oko 200 radnika i da Mlekara Lazar ima kooperantski odnos sa oko 1950 malih poljoprivrednih gazdinstava.
-Sve to dovoljno govori koliko je ova kompanija vredna i treba da posluži za primer i drugima kako se  može uz jedan organizovan, uporan i vredan  rad napraviti dobar rezultat. Ova kompanija prerađuje 60 000 litara mleka dnevno sa mogućnošću da se ta proizvodnja poveća do 100 000 litara mleka, što dovoljno govori koliko mi imamo prostora da razvijamo stočarstvo, kazala je ministarka.

Posebno ohrabrujuće vesti su što ova kompanija nema problem sa plasmanom a već je i dogovoren i izvoz njenih proizvoda za Rusiju.

Vlasnik i direktor Mlekare Lazar Milan Vidojević u pohvalnom smislu govorio je o politici Vlade i ministarstva, štp pogoduje razvoju ovakvih ruralnih krajeva kao što je jug Srbije i Toplički okrug, a najavljena su veća ulaganja i podsticaji za ovaj deo Srbije.
Mlekara „Lazar„ je lider u proizvodnji i preradi mleka. Više od deset proizvoda blačke mlekar: kačkavalj, jogurt, feta sir, paprika u pavlaci, maslac, našli su put do potrošača u Srbiji i zemalja u okruženju.

U svom sastavu ima savremenu mlekaru, farmu mlečnih krava sa 1100 grla i sopstvenu maloprodajnu trgovinsku mrežu. U okviru farme radi i postrojenje za proizvodnju biogasa, prvo takve vrste u Srbiji.

 

Komentara: 0


#   Blace   Toplički okrug   predsednik opštine   poseta   Ivan Burgić   Snežana Bogosavljević Bošković   državni sekretar   Mlekara Lazar   Milan Vidojević   Zoran Rajić   jug Srbije
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}