Južna Srbija Info

Mramor: I dalje podstanari

rssBookmark and Share

Niš 16.07.2015. RTS

Šesnaest porodica iz Mramora kod Niša koje su pre sedam ili deset godina morale da napuste porodične kuće, jer ih je klizište oštetilo ili urušilo, još nema trajno rešeno stambeno pitanje. Oni zahtevaju da, poput deset porodica iz Mramora, i njima budu izgrađene nove kuće. U ovom klizištu, inače, potpuno ili delimično, oštećeno je oko 40 kuća.

Mramor: I dalje podstanari

Posle dugih osam godina podstanarskog života Miroslav je počeo da gubi nadu da će od grada i države dobiti novu kuću na drugoj lokaciji, kakve je 2006. dobilo deset njegovih suseda iz Mramora. Vlasti su se smenjivale od tada, svaka je davala nova obećanja, a on je i dalje podstanar.

"U zadnjih godinu, godinu i po imali smo čvrsta obećanja sa nekim rokovima da će to biti najkasnije do maja ove godine. Prošao je i taj rok i što je najgore ništa se i ne pominje", kaže Miroslav Pavlović.

Sudbinu Pavlovića deli još 15 porodica. Njima grad mesečno plaća po 13.000 dinara za kiriju, ali to nije ono što žele.

"Da idem u ovim godinama kod gazde, to ne mogu. Sedim tu i nadam se, gradonačelnik je dao reč", kaže Radmila Milutinović.

"Nadao sam se da ću deci da ostavim nešto, ali izgleda da ovde nema političke volje", kaže Spase Koneski.

Volje ima, kažu nadležni, samo se čeka odgovor republike na inicijativu grada o zajedničkoj kupovini solidarnih stanova za ove porodice, koji će biti izgrađeni do kraja godine. Za tu namenu grad je izdvojio 15 miliona dinara.

"Ako republika ne učestvuje u finansiranju ovih stambenih jedinica postoji dalja opcija da se urbanizovane parcele u Novom selu i Pasi Poljani daju i da se rešava opet preko montažnih kuća", kaže Svetozar Aleksov, gradski većnik.

Saniranje klizišta, za sada, nije opcija.

Građevinski stručnjaci razmatrali su mogućnost saniranja klizišta, ali to bi bila izuzetno skupa investicija, jer klizište zahvata širok potez. Sem toga, to ne bi rešilo problem iseljenih prodica, jer svakako nemaju gde da se vrate.

Zato su 2013. mesec i po dana pod šatorima protestovali ispred Gradske kuće i protest prekinuli posle još jednog čvrstog obećanja.

Jelena Marinović

video...

Komentara: 0


#   Niš   Mramor   Gradski većnik   klizalište   Svetozar Aleksov   Miroslav Pavlović
@


 


[ Dodaj komentar ]