Južna Srbija Info

Na današnji dan donešena je Niška deklaracija

rssBookmark and Share

Niš 07.12.2015. Južna Srbija Info

Kraljevina Srbija je prva u Prvom svetskom ratu objavila svoje ratne ciljeve. To je učinjeno 7. decembra 1914. godine na zasedanju u Nišu, u formi Vladine izjave koju je prihvatila Narodna skupština.

Foto: slideshare.net
Foto: slideshare.net

Izjava za koju se kasnije odomaćio naziv Niška deklaracija, glasi ovako:

"... Uverena u rešenost celog srpskog naroda da istraje u svetoj borbi za odbranu svoga ognjišta i svoje slobode, vlada Kraljevine smatra kao svoj najglavniji i u ovim sudbonosnim trenucima jedini zadatak, da obezbedi uspešan svršetak ovog velikog vojevanja koje je, u trenutku kad je započeto, postalo ujedno borbom za oslobođenje i ujedinjenje sve naše neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca. Sjajni uspeh koji ima da kruniše ovo vojevanje, iskupiće obilato krvave žrtve koje današnji srpski naraštaj podnosi. U toj borbi srpski narod nema izbora, jer se između života i smrti ne bira. On je na nju prinuđen i vodiće je sa onakvom istom nesalomljivom energijom i s kakvom se pre sto godina borio za svoj vaskrs iz Kosovske grobnice".

Srbija je istakla, ne srpski ratni cilj-ujedinjenje Srba, nego jugoslovenski-ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca. Izjavu o ratnim ciljevima dala je nova, koaliciona Vlada, sastavljena od predstavnika Radikalne, Samostalne radikalne i Napredne stranke. Tom Vladom zamenjena je homogena "staroradikalska" vlada, u vreme druge austrougarske ofanzive-Poćorekove "kaznene ekspedicije" - kada se vodila borba za državni opstanak. Ona je trebalo da sve svoje snage stavi " u službu velike stvari Srpske Države i Srpsko-Hrvatskog i Slovenačkog plemena".

Pašić koji je bio predsednik i nove vlade, nije bio sastavljač Niške deklaracije. Kao njen sastavljač obično se navodi samostalski prvak Milorad Drašković. Pašić nije bio sklon objavljivanju ratnih ciljeva u prvim mesecima rata. On se priklonio samostalsnoj inicijativi i, kao šef vlade, uzeo učešća u redigovanju deklaracije. U toku tog posla iz predloga deklaracije izostavljeni su Slovenci, što se moglo pripisati samo Pašiću i njegovim "staroradikalima". Jedan od retkih Slovenaca u Srbiji, Niko Županič, pripisivao je sebi u zaslugu što su Slovenci obuhvaćeni Niškom deklaracijom i pored Pašićevog stava da je o Slovencima "uopšte prerano govoriti".

Niška deklaracija je bila prvi put da srpska vlada jugoslovensko ujedinjenje postavlja kao prioritetan cilj srpske državne politike.

Vikipedia

Komentara: 0


#   Niš   veliki rat   istorija   Niška deklaracija   Nikola Pašić   Jugoslavija   ratni ciljevi   Kraljevina Srbija
@


 


[ Dodaj komentar ]