Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nabujala reka odnela sa grobova krstove, cveće i sveće

rssBookmark and Share

Prokuplje 26.04.2014. Beta

Poplava koja je prethodnih dana pogodila Opštinu Prokuplje nanela je veliku štetu tom području, a između ostalog potopljeno je i gradsko groblje koje je praktičnopored same Toplice

Nabujala reka odnela sa grobova krstove, cveće i sveće

Nabujala reka odnela je sa grobova krstove, cveće i sveće i donela mnogo bola i gorčine koja se ne stišava među građanima. Oštećena su mnoga grobna mesta, spomen obeležja, ali su najviše oštećene sveže humke koje je voda potkopala i sa njih odnela svu zemlju.

- Biće potrebno mnogo vremena i mnogo novca da bismo sanirali štetu - rekao je upravnik gradskog groblja Zoran Stojiljković i dodao da je lokalna samouprava obećala pomoć u sanaciji i nekoliko kamiona sa tucanikom za pokrivanje grobnih mesta koje je voda uništila.

Građani Prokuplja su ogorčeni zbog sudbine koju je doživelo gradsko groblje i strahuju od novog poplavnog talasa koji bi još više urušio obalu Toplice na kojoj se i dalje sahranjuju stanovnici Prokuplja.

- Ko će da nadoknadi našu bol, i hoćemo li od sada svoje mrtve da spuštamo u reku - rekao je jedan stanovnik Prokuplja koji je tražio da bude anoniman.

U Prokuplju već 40 godina postoji plan izgradnje rečnog keja koji bi sprečio izlivanje reke u grad i zaštitio groblje, ali ga nijedna lokalna vlast nije realizovala.

- Jedino rešenje za gradsko groblje koje se proširilo i došlo do same obale Toplice je izmeštanje na novu lokaciju", rekao je predsednik Opštine Prokuplje Ljubiša Đurković.

Prema njegovim rečima, za novo groblje je već pronađena lokacija -Donja Stražava nadomak grada, ali nedostaju sredstva za otkup zemlje od privatnih vlasnika i za izgradnju kapele i groblja.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Ljubiša Đurković   poplava   groblje   predsednik opštine   poplava 2014   lokalna samouprava   Toplica reka   Novo groblje   Zoran Stojiljković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima