Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najboljeg vlasotinačkog vinara ,,opija’’ miris vinove loze!

rssBookmark and Share

Vlasotince 12.02.2011. Dušan Kocić

Mića Cakić penzionerske dane provodi u selu Dadincu, koje se odavno pročulo po velikom broju intelektualaca, ali i odličnim vinogradarima

Mića Cakić i predsednik opštine Srđan Šušulić
Mića Cakić i predsednik opštine Srđan Šušulić

VLASOTINCE – Selo Dadince, gde živi Mića Cakić, zvanino najbolji proizvođak vina, ima najviše intelektualaca na jugu Srbije u odnosu na broj stanovnika, po čemu se davno pročulo, ali je selo gde se proizvodi najlešpše vino u vlasotinačkom kraju.

U planinskoj nedođiji, u ,,lepom isečku prirode’’, smestilo se Dadince. Od stotinu kuća, u samo pedesetak ima domaćina. Ostale mirišu na – prolaznost.

-Otišli stari na put bez povratka, a njihova deca, koja su posvršavale fakultete, krenula u ,,beli svet’’ – kaže Božidar Petković, dugogodišnji učitelj u ovom selu.

Vinogradstvom se bave gotovo sve porodice. To je tradicija koja se prenosi s kolena na koleno. Po vinu se i najpre pročuo ovaj kraj. Nema takmičenja na kome dadinački vinogradari i vinari nisu pobeđivali. Najvredniji među njima, bar poslednjih deset godina, je Mića Cakić, koji je u penziji, ali ne napušta svoje besprekorno urađene vinograde.

Vinski bal u Vlasotincu
Vinski bal u Vlasotincu

-Sve je to zasadio moj otac, a sada negujemo brat i ja – besedi Mića Cakić, koji je na prošlogodišnjem Vinskom balu u Vlasotincu osvojio prvo mesto kao najbolji proizvođač crnih vina.

To, u stvari, nije Cakiću jedina pobeda, jer je do sada osvojio mnogo nagrada, ali je na Vinskom balu, najznačajnijoj privredno-turističkoj manifestaciji, tri puta bio – prvi!

-Po prirodi sam antialkoholičar. Mora da postoji zaista ,,ozbiljan’’ razlog da nazdravim – kaže Cakić, dodajući da su u njegov dom svi dobrodošli i da mogu da piju do – mile volje!

Predsednik opštine Vlasotince Srđan Šušulić naglašava da je budućnost vinogradstva u vlasotinačkom kraju u vrednim vinogradarima koji su spremni na velika odricanja.

-U našem kraju propala je zadruga, kao i drugde, ali moramo da očuvamo tradiciju vinogradstva, koja je jedan od simbola Vlasotinca – kaže Srđan Šušulić, predsednik opštine Vlasotince.

Na kraju Cakić naglašava da obavezno pribeležimo:

-Uspešnu obradu vinograda, proizvodnju i prodaju vina odličnog kvaliteta ne bih mogao da ostvarim da zajedno ne radim sa bratom Sinišom, koji je kao ekonomista zadužen za finansije!

 

 

Komentara: 0


#   Vlasotince   Srđan Šušulić   predsednik opštine   Vinski bal   prvo mesto
@


 


[ Dodaj komentar ]