Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nehumano: Preskaču lečenje zbog prevoza

rssBookmark and Share

Niš 22.06.2015. V.T. Blic, Južna Srbija Info

Pacijenti koji leže na Klinici za onkologiju u Knez Selu ne mogu svaki dan da idu na zračnu terapiju u Niš zato što u kombi koji ih prevozi ne mogu svi da stanu.

Foto: V.Torović
Foto: V.Torović

Za obolele iz jugoistočne Srbije rezervisan je termin do 14 sati, a posle toga na zračenje dolaze pacijenti iz Niša. Veliki problem predstavlja i to što je pokvaren akcelerator za dubinsko zračenje. Pacijenti se žale i na loš smeštaj, higijenu, hranu.

- Mojoj majci Zorici Đokić (58) iz Brusa prepisano je zračenje posle operacije karcinoma materice u Zdravstvenom centru u Kruševcu. Od 5. aprila smeštena je u Knez Selu. Iako su joj onkolozi prepisali 28 terapija, ona ne ide na zračenje svakog dana jer ne može da dobije mesto u kombiju koji prevozi teško obolele pacijente u Niš. U najboljem slučaju nedeljno primi najviše dva zračenja, što nema efekta i teži je put do izlečenja. Zahtevao sam od direktora Kliničkog centra dr Zorana Radovanovića da mi dozvoli da platim taksi i da moju majku i još nekoliko bolesnika prevozi svaki dan na zračenja, ali je odbio. Obećao je da će učiniti sve da se pomogne obolelima od raka - kaže Aleksandar Đokić, sin pacijentkinje.

On dodaje da je njegova majka u teškom psihičkom stanju jer je zabrinuta za svoj život.

- Majka me svakog dana zove telefonom i plače. Radila je u bolnici u Brusu i ceo radni vek bila posvećena pacijentima. Sada kada njoj treba pomoć, ne može da dobije adekvatno lečenje. Uslovi na Klinici su katastrofalni. Smeštaj, hrana, higijena, sve je strašno. Posebno nam teško pada što ne sme da izlazi vikendima, iako tada nema zračenja jer gubi pravo na smeštaj - kaže Đokić.

Ministar ćuti
- Pisao sam ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru koji mi nije odgovorio, a zahtevao sam da se hitno popravi akcelerator za dubinsko zračenje jer mojoj majci su prepisane tri takve terapije. Nije primila nijednu - kaže Aleksandar Đokić. Dr Zoran Radovanović kaže da je problem s tim aparatom u tome što za njega mora da se izgradi novi bunker.

Radovanović kaže da je problem što imaju samo jedan kombi.

- Mnogo je pacijenata obolelih od raka iz jugoistočne Srbije koji leže u Knez Selu. Naš kombi preveze prvu grupu od osam do 11 sati, nakon toga još jednu. Nekad bude tri ture, ali u svakoj može da stane samo osam bolesnika. Direktor Onkološke klinike Svetislav Vrbić i ja želimo taj problem hitno da rešimo. Tražili smo kombi od Fondacije princeze Katarine Karađorđević. Jedna od mogućnosti je da prevoznik koji je dobio gradsku liniju Niš - Knez Selo prevozi pacijente malim autobusom. Tako bi se u turi dovezlo 20 pacijenata - kaže dr Radovanović.

Komentara: 0


#   Niš   prevoz   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   radiologija   pacijenti   Svetislav Vrbić   Knez Selo
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}