Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Još uvek bez azila za pse u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 25.01.2018. Novosti

Posle napada lutalica na dečaka pokrenuto pitanje izgradnje novog prihvatilišta. Procenjeno da zbog malog prostora na ovoj lokaciji ipak nema uslova

Problem napuštenih pasa na niškim ulicama Foto Tanjug
Problem napuštenih pasa na niškim ulicama Foto Tanjug

Za problem sve većeg broja lutalica na niškim ulicama koji neretko napadaju prolaznike i dalje nema rešenja, a poslednji slučaj koji se dogodio u utorak kada je petnaestogodišnji dečak propao kroz svetlarnik podzemnog prolaza bežeći od psa, samo je dolio ulje na vatru!

Nišlija Aleksandar Mirčić ponudio je gradu parcelu od oko pola hektara besplatno, na kojoj bi moglo da se izgradi prihvatilište za pse, ali za problem sve većeg broja lutalica i dalje nema rešenja. Mirčićevo imanje se nalazi na pola kilometra od glavnog puta kroz selo Mramor.

Gradski rukovodioci su pozdravili Mirčićev gest, ali zasada ovu opciju samo razmatraju. Procenjuje se da ovde nema dovoljno prostora za azil i prateće objekte. Gradski većnik zadužen za resor komunalnih delatnosti Igor Voinović pojašnjava da će sa urbanistima detaljno ispitati izglede da se ovde napravi azil, ali da se plaši da će troškovi ipak premašiti finansijske mogućnosti grada.

- Parcela koju Mirčić nudi je mala za takvo prihvatilište. Potrebno je najmanje hektar i po, do dva zemljišta. To je optimalna površina da bi svi uslovi bili ispunjeni, što se tiče površine za boksove i za istrčavanje pasa. Osim toga ne znamo da li postoji mogućnost da se otkupe susedne parcele. Takođe, lokacija podrazumeva izgradnju pola kilometara puta, isto toliko vodovodne mreže i kanalizacije, plus sve ostalo što je potrebno za ovakvu vrstu objekta.

ODŠTETE ZA UJEDE

Izgradnja azila za pse najavljivana je više puta. U međuvremenu rastu novčane naknade iz budžeta po osnovu ujeda pasa i mačaka lutalica. U 2016. godini grad je imao 365 predmeta, a zajedno sa sudskim troškovima i kamatama iznos je veći od 48.000 dinara.

J. Ćosin, Večernje Novosti

Komentara: 0


#   Niš   azil   psi   Mramor   povrede   Večernje novosti   tinejdžeri   Gradski većnik   psi lutalice   Igor Vojinović   Azil za pse   odšteta   podzemni prolaz   Aleksandar Mirčić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima