Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišlije ne mogu da otkažu grejanje

rssBookmark and Share

Niš 21.03.2015. Blic, Južna Srbija Info

Mnoge Nišlije koje negoduju zbog previsokih računa žele da raskinu ugovore sa Toplanom, ali to zasad nije moguće!

Nišlije ne mogu da otkažu grejanje

Potpuno isključenje je izvodljivo samo u privatnim kućama, dok u zgradama Toplana dozvoljava samo privremenu obustavu, uz koju se plaća 30 odsto računa zbog cevi koje prolaze kroz stanove.

Visoka cena koja se plaća cele godine, česta poskupljenja i loš kvalitet grejanja najčešći su razlozi zbog čega Nišlije sve češće žele da zavrnu radijatore.

Procedura

U Toplani kažu da se za one koji imaju mogućnost za raskid ugovor cena obračunava na osnovu obima radova i da sve traje „par dana od podnošenja zahteva“
Nevenka Stojanović navodi da su računi uvećani poslednjih nekoliko meseci i da bi želela da se isključi sa sistema, ali da to nije moguće.

Računi iz meseca u mesec prevazilaze moje platežne mogućnosti. Bila sam redovni platiša, međutim, smanjena mi je penzija, sve je skupo, zaista ne znam šta da radim. Tokom leta stižu računi i stvarno je neizvodljivo, želim što pre da raskinem ugovor sa Toplanom, ali to ne ide lako - priča Nišlijka.

Miloš Banđur, gradski većnik za komunalne delatnosti, izjavio je da se za narednu sezonu pripremaju izmene u tarifnom sistemu koje će sagledati najveći broj primedbi građana i znatno smanjiti fiksni deo računa za građane koji su privremeno isključeni, što će, kako navodi, umanjiti negodovanje korisnika.

Stanari zahtevaju niže cene

Nišlije iz tridesetak zgrada u opštini Medijana podneće inicijativu Gradskoj toplani za smanjenje cene grejanja.

- Moramo da se izborimo protiv pljačke. Neophodno je da se izmeni pravilnik koji se odnosi na “promenljive” cene i raskidanje ugovora. Incijativu je do sada potpisalo 26 predsednika skupština stanara zgrada u Medijani, kaže jedan od pokretača inicijative Dragan Perić.

- Isključenje sa sistema može dobiti samo onaj ko je dobio rešenje o priključenja na sistem, što znači da ovo pravo imaju objekti kao celine, odnosno kuće i zgrade, a ne korisnici stanova u kolektivnom stanovanju. Ovi poslednji mogu tražiti privremenu obustavu isporuke toplotne energije, ali pre početka grejne sezone, a ne u toku same sezone grejanja. Privremena obustava podrazumeva plaćanje fiksnog dela računa, što u proseku iznosi oko 30 odsto ukupnog računa, zavisno od toga koliko toplotne energije korisnik troši - objašnjava Banđur.

Zbog pritisaka na Toplanu da se ukine plaćanje i fiksnog dela računa dat je nalog Upravi za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj da pripremi novu odluku o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom koju bi trebalo da usvoji Skupština grada.

Komentara: 0


#   Niš   saobraćaj   Gradska toplana JKP   sud   ugovor   Miloš Banđur   peticija   Gradski većnik   Dragan Perić     raskid   daljinsko grejanje   stanari   Skupština grada
@Milos_Bandjur @


 


[ Dodaj komentar ]