Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prokupački "Hamenum" podeljen u tri preduzeća - da se vidi ko radi, a ko ne...

rssBookmark and Share

Prokuplje 14.08.2022. Južna Srbija Info

Podela JKP „Hameum“ Prokuplje, važna je tema brojnih medija, ali i, kako kažu radnici ovog preduzeća, dušebrižnika koji su na strani neradnika i nazovi šefova koji godinama unazad prstom nisu mrdnuli da zarade platu već isključivo žive na grbači onih malobrojnih, koji vredno rade i zahvaljujući kojima ovo preduzeće i postoji.

Prokupački "Hamenum" podeljen u tri preduzeća - da se vidi ko radi, a ko ne...

Nakon podele prokupačkog JKP "Hammeum" formirane su tri firme. Dve na budžetu, JKP Hammeum i Gradski vodovod, a pijace, čistoća, gradsko zelenilo, kao i naplata parkiranja, izdate su koncesionaru beogradskoj firmi “Demetra RB” na rok od 15 godina.

Reakcija zaposlenih..

Pravi radnici pozdravljaju podelu preduzeća i koncesiju, jer će napokon da se vidi ko zaista radi i pošteno zarađuje svoje mesečne prihode, a ko je ovde samo na platnom spisku, dok se u radno vreme bavi privatnim poslovima. A takvih je, kažu pojedini zaposleni u JKP „Hameum“, poprilično.

-Od 300 radnika, samo nas tridesetak brinemo o čistoći grada i održavanju vodovodne i kanalizacione mreže. A govorimo o komunalnom preduzeću, koje je najvažnije u Prokuplju. Svi dobro znamo i vidimo koliko nam je grad prljav, koliko se čeka na neke tekuće intervencije, građani se bune kada ostanu bez vode, kada se naprave deponije, a kako da im objasnimo šta je pravi razlog i da je neizvodljivo da samo 30 radnika brine o svemu navedenom. Ne znam da li je ovakva situacija u drugim gradovima, ali nedopustivo je da najveće komunalno preduzeće, koje broji preko 300 zaposlenih, ima samo 30 radnika koji su na terenu a ostali šefuju i to uglavnom iz obližnjih kafića i kafana, ili su stalno na bolovanju, kaže Dragan Radenković, jedan od zaposlenih u ovom preduzeću za Sektor vodovoda i kanalizacije.

Kako se čulo na jednom od poslednjih zasedanja gradskog parlamenta, za ovo preduzeće godišnje lokalna samouprava izdvaja oko 350 miliona dinara, što je ogromna stavka u budžetu.

-Odlukom o statusnoj promeni, rešiće se nagomilani problemi koji odavno postoje u ovom preduzeću ali do sada nismo imali one koji bi na sebe preuzeli odgovornost i napokon napravili neki red. Istina je da postoji loše poslovanje i da je lokalna samouprava ne gubitku, ali i građani koji žele da žive u čistijem i uređenijem gradu a ne da im deca rastu pored deponija, bez vode, bez kanalizacije, kažu u JKP „Hameum“.

Pored problema se čišćenjem i održavanjem grada, postoje i problemi sa parkingom.

-Cilj je da građani dobiju bolji kvalitet usluga za mnogo manje novca, i da se reše problemi, koji u ovom trenutku nisu mali. Samo zluradi, i oni koji ne misle dobro gradu i građanima, mogu da veruju da je pogrešno to što se neko napokon suočio sa ovim problemom i što traži od zaposlenih da zarade svoje mesečne prihode, da rade i doprinesu da naš grad bude čistiji, uređeniji, i samim tim postane bolje mesto za život odraslih, a pre svega dece koja treba ovde da rastu, da se obrazuju i stvaraju svoje porodice, zaključuju u Javno komunalnom preduzeću „Hameum“ u Prokuplju.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Hameum JKP
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima