Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Promovisana akcija legalizacije oružja u Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 21.04.2015. RTS, Južna Srbija Info

Policija u centru Vranja danas je promovisala akciju legalizacije oružja.
Novi zakon o oružju i municiji omogućava svima koji poseduju neku vrstu naoružanja da ga bez kazne predaju državi. Zakonska legalizacija oružja traje do 4. juna ove godine.

Legalizacija oružja u Vranju, Foto: RTS
Legalizacija oružja u Vranju, Foto: RTS

Bez pitanja o poreklu i bez krivične odgovornosti građani mogu da registruju ili predaju nelegalno oružje koje poseduju. Na štandu u glavnoj ulici službenici policijske uprave u Vranju informisali su građane da je za predaju oružja nephodna samo lična karta.

"Ima građana koji predaju, koji podnose zahtev za regaristraciju oružja, ima građana koji se interesuju. Ima vremena do 4. juna, tako da misli da će ova akcija uspeti, da će građani iskoristiti priliku i legalizovati oružje, da ga uvedemo u legalne tokove", kaže Žižan Ilić, inspektor za oružje, PU Vranje.

Prošle godine na teritoriji Policijske uprave u Vranju u četiri krivična dela korišćeno je vatreno oružje. U dva slučaja ubistva oružje je bilo u legalnom posedu, a za jedno od dva razbojništva oružje je bilo nelegalno.

"Ko ima treba da legalizuje, da prijavi naoružanje ako ima, ne da ga krije. Oružje niko ne treba da drži ilegalno, i kažnjivo je, a i opasno je. Ja nemam oružje niti me zanima to. Treba da se zna ko šta ima, šta drži, ako ga upotrebi da se zna ko je upotrebio", kažu građani.

Vlasnici mogu registrovati lovačko ili sportsko oružje, a predati sve vrste oružja i eksplozivnih sredstava. Ministarstvo unutrašnjih poslova će u saradnji sa Centrom za kontrolu lakog naoružanja, programom Ujedinjenih nacija i Evropskom Unijom akciju organizovati u utorak u Bujanovcu, a u sredu u Preševu.

Komentara: 0


#   Vranje   PU Vranje     oružje   lična karta   legalizacija   Žižan Ilić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima