Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Romi novac iz donacija potrošili na šminku i nakit

rssBookmark and Share

Kuršumlija 12.08.2014. Naše novine, Beta

Koordinator za romska pitanja opštine Kuršumlija izjavio da su Romi iz naselja Barlovo rasprodali skoro polovinu humanitarne pomoći koju su dobili posle velikih poplava dok su deo novca za namirnice utrošili za šminku, farbe za kosu i slično

Romi novac iz donacija potrošili na šminku i nakit

U pitanju je humanitarna pomoć koju je donirala Ekumenska humanitarna organizacija posle izlivanja reke Toplice, a Ajdinović kaže da su oko 30 odsto novca umesto za kupovinu osnovnih životnih namirnica utrošili za šminku, nakit i farbu za kosu.

U velikoj poplavi koja je zadesila romsko naselje u kuršumlijskom selu Barlovo polovina od oko 20 kuća do temelja je porušena a voda je odnela stvari koje su stanovnici imali.

Nakon toga Ekumenska humanitarna organizacija je donirala svakoj porodici po jedan šporet, krevete, posteljinu i druge neophodne stvari, ali Ajdinović tvrdi da je polovina tih stvari već rasprodata.

"Šporete smederevce su prodavali po cenama tri puta nižim od maloprodajne. Prodali su krevete i posteljinu. Bila je u tom naselju opšta rasprodaja stvari", kazao je Ajdinović.

Pored donacija u stvarima, ta humanitarna organizacija je Romima podelila vaučere u određenom iznosu za osnovne životne namirnice, prema broju članova porodice. Međutim, umesto hrane, više od trideset odsto sredstava su utrošili na kupovinu šminke i nakita.

"Mnogo sam se razočarao. Kupovali su farbu za kosu i većina stanovnika tog naselja se ofarbala, nakačila pirsing i nakit, kupovali šminku. Bio je plan da svakog meseca dobijaju vaučere za kupovinu hrane. Sada nam je tu vrstu pomoći Ekumenska humanitarna organizacija ukinula", kazao je Ajdinović.

Ekumenska humanitarna organizacija je počela sprovođenje projekta izgradnje kuća svim romskim porodicama u tom naselju. Projekat nije obustavljen a nekoliko temelja je već podignuto.

Ajdinović kaže da nije prvi put da Romi iz Barlova prodaju humanitarnu pomoć i da ovo nije prvi pokušaj da se njihovo naselje izgradi i uredi.

"Još jednom su dobili donaciju u materijalu za izgradnju novih kuća. Kompletan materijal su i tada rasprodali. Sada strahujemo da i ova donacija za izgradnju kuća ne bude rasprodata", kazao je on.

Opština Kuršumlija je, u međuvremenu, počela izgradnju vodovodne mreže za to romsko naselje, koja vredi 13 miliona dinara. U naselju Barlovo živi oko 130 Roma. To naselje je svrstano u red najugroženijih romskih naselja u Srbiji.

Komentara: 0


#   Kuršumlija   Romi   Boško Ajdinović   Barlovo   humanitarna pomoć   Cigani   opština Kuršumlija
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima