Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Saradnja Eparhije niške i Filmskih novosti - vera, istorija, kultura, tradicija

rssBookmark and Share

Niš 14.04.2022. Južna Srbija Info

Potpisivanjem sporazuma o saradnji između Filmskih novosti i Radija Glas Pravoslavne Eparhije niške u Eparhijskom dvoru u Nišu, zvanično je započela saradnja našeg radija i arhiva i ustanove kulture Filmske novosti.

Saradnja Eparhije niške i Filmskih novosti - vera, istorija, kultura, tradicija

Sporazum su potpisali Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški g. Arsenije i gospodin Vladimir Tomčić, direktor Filmskih novosti, a sastanku su prisustvovali i gospodin dr Dejan Masliković, naučni saradnik, protojerej Dejan Arsić, sekretar Eparhijskog Upravnog odbora, gospodin Dragan Tadić, direktor Radija Glas i g-đa Marijana Prokopović, novinar Radija Glas.

G-din Tomčić je nakon potpisivanja sporazuma Radiju Glas predao vredan i obiman arhivski materijal koji čine dokumentarni filmovi, među kojima je i film o blaženopočivšem Patrijarhu srpskom Gospodinu Irineju.

Njegovo Preosveštenstvo episkop niški Arsenije se zahvalio g-dinu Tomčiću na ukazanom poverenju i na ustupljenom materijalu, koji predstavlja početak, nadamo se, plodonosne saradnje između Eparhije i Filmskih novosti. Po rečima Episkopa, ova saradnja predstavlja kamen temeljac u nastojanju Radija Glas u formiranju internet platforme kulture na kojoj će se predstavljati značajna dostignuća u oblasti kulture, istorije, tradicije i pravoslavne vere.

G-din Tomčić se zahvalio Episkopu niškom g. Arseniju na dobrodošlici i ukazao je na značaj da Eparhija, preko Radija Glas, predstavi ne samo veru, već i istoriju i kulturu široj javnosti, pokazavši spremnost na proširivanje saradnje.

G-din Tomčić je Preosvećenom Vladiki darivao pozlaćenu kopiju pečata kneza Strojimira, iz druge polovine 9. veka, koji se čuva u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu. Dragim gostima Vladika Arsenije je darivao monografiju "Istorija Pravoslavne Eparhije niške" i monografiju "Služitelj mira i ljubavi - Sveti Vladika Dositej" protođakona Dalibora Midića.

Po blagoslovu Njegovog Preosveštenstva, protođakon Dalibor Midić, upravitelj Muzeja crkvenih starina Eparhije niške i arhivist pravoslavne Eparhije niške, upoznao je goste sa postavkom muzeja, koji je svečano otvorio uoči Lazareve subote 2021. godine Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije.

O Filmskim novostima

Do 1989. godine, kada se prestaje sa proizvodnjom filmskog žurnala, Filmske novosti su proizvele, a danas u svom arhivu čuvaju, preko 15 miliona metara filmske trake koje predstavljaju istoriju i kulturno nasleđe ne samo bivše Jugoslavije i Balkana, već celog sveta, što ih svrstava u najznačajnije arhive tog tipa u Evropi.

Danas Filmske novosti predstavljaju filmski arhiv pri Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, u sektoru zaštite kulturnog nasleđa. Osnovni zadatak Filmskih novosti je očuvanje filmskog arhivskog fonda koje su stvarale poslednjih 76 godina, pored koga su očuvale i tradiciju proizvodnje dokumentarnih filmova, što čine kroz svoj bogat arhivski materijal, čime ga čine dostupnim široj publici.


Izvor: Radio Glas Pravoslavne Eparhije niške

 

Komentara: 0


#   Niš   Niška eparhija   Vladika Arsenije   Filmske novosti
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima