Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sin generala Lazarevića: Moj otac je operisan sedam puta

rssBookmark and Share

13.11.2014. Toma Todorović, Politika-JSI

Zabrinuti smo za njega jer mu je zdravlje pogoršano, ispričao nam je dr Milan Lazarević, najmlađi sin Vladimira Lazarevića koji je sa bratom Marjanom i majkom Olgom pre desetak dana obišao oca u Sheveningenu

Sin generala Lazarevića: Moj otac je operisan sedam puta

Porodica generala Vladimira Lazarevića, osuđenika Haškog tribunala već duže vreme sa pravnim zastupnicima pokušava da izdejstvuje odluku tribunala da se on pusti na uslovnu slobodu, tim pre što je već izdržao dve trećine kazne. Podsećamo, general Vladimir Lazarević osuđen je 29. februara 2009. na 15 godina zatvora, a 23.januara 2014. posle razmatranja žalbe kazna mu je smanjena za godinu dana.

Posetili smo oca pre desetak dana u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu i mnogo brinemo za njega. Zdravstveno stanje mu se znatno pogoršalo od naše prethodne posete i sve je slabiji. Očekujemo da će Haški tribunal i prema njemu primeniti odluku o puštanju osuđenih osoba na slobodu posle dve trećine izdržane kazne i, kao što je to bilo u slučajevima više hrvatskih generala, u dosadašnji pritvor uračunati i vreme provedeno na lečenjima u Srbiji, to jest u Vojnoj bolnici u Nišu ,  rekao je za ''Politiku" dr Milan Lazarević, najmlađi generalov sin, specijalista transfuziolog na Klinici za vaskularnu hirurgiju niškog Kliničkog centra. Ističe da postoji sva potrebna dokumentacija kojom se dokazuje da general Lazarević nikada nije bio na privremenoj slobodi, već isključivo na lečenju.

Od odlaska u Hag Lazarević više od deset meseci proveo u Vojnoj bolnici u Nišu ili na kućnom lečenju pod stalnom pratnjom organa bezbednosti. U vreme boravka u Nišu bio je u kućnom pritvoru 24 sata. Nijednom se nije dogodilo da je skrenuo sa unapred određene i odobrene maršrute kuća–bolnica–kuća ili kuća–advokat–kuća, i, naravno sve u pratnji dvojice ili trojice pripadnika bezbednosti.

Nije nam jasno da neko taj boravak na lečenju i kućni pritvor sada pokušava da predstavi kao da je bio na privremenoj slobodi i ne uračunava to vreme u dosadašnji pritvor. Haški tribunal tražio je od lekara iz Srbije izveštaje o njegovom zdravstvenom stanju koji su im dostavljeni. Kompletnu medicinsku dokumentaciju imaju i naši advokati, imaju je i Ministarstvo pravde Srbije i Nacionalni savet za saradnju sa Hagom, ima je tribunal i ništa u njoj nije sporno. Tu dokumentaciju prihvatili su svojevremeno i lekari u Sheveningenu , kaže Milan Lazarević.

Kako su nam ispričali u porodici Vladimira Lazarevića tokom 2009. kada je general bio na lečenju u Srbiji naši lekari koji su ga zbrinjavali svakodnevno su u Hag slali izveštaje. A 2012.godine tribunal je u Hag pozvao konzilijum lekara Vojnomedicinske akademije koji su činili hirurg, gastroenterologonkolog i neurologa. Posle njihovog pregleda kompletirana je dokumentacija koju, međutim, Haški tribunal sada ne priznaje. Od odlaska u Hag do sada general Lazarević operisan je čak sedam puta u Vojnoj bolnici u Nišu i bolnici u Sheveningenu.

I mnogo zdraviji čovek teško da bi mogao da podnese sve ono što je on izdržao poslednjih nekoliko godina. Najpre je imao operaciju na debelom crevu, pa operaciju tromboze vena, prostate, žučne kese, onda i tumora na kičmenom stubu i na kraju operaciju jednog, pa drugog kolena. Sve to govori koliko je urušenog zdravlja i još više da je povremeno puštan iz zatvorske jedinice u Sheveningenu na operacije, lečenje i oporavak, a ne na privremenu slobodu kako se to predstavlja ,  kaže dr Milan Lazarević.

Porodica Vladimira Lazarevića, nekadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije zahvalna je Nacionalnom savetu za saradnju sa Hagom Republike Srbije i Rasimu Ljajiću na angažovanju i podršci da se general pusti na uslovnu slobodu.

 

Komentara: 0


#   Hag   Vladimir Lazarević   Ministarstvo pravde   kućni pritvor   Milan Lazarević   general   24 sata
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima