Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

SKANDAL U NIŠKOJ ŠKOLI: Sedmak pištoljem postrojavao prvake!

rssBookmark and Share

16.10.2014. Kurir

Nesvakidašnji incident dogodio se u aprilu, a do juče je bio zataškavan!

SKANDAL U NIŠKOJ ŠKOLI: Sedmak pištoljem postrojavao prvake!

Naime, jedan učenik sedmog razreda OŠ „Desanka Maksimović“ u niškom selu Čokot doneo je u školu gasni pištolj i njime plašio prvake. Škola ovo nije prijavila policiji, a razredni starešina je roditeljima đaka vratila pištolj.

Istina je izašla na videlo tek kada je počela nova školska godina, pa je Školski odbor smenio direktorku Ljiljanu Radovanović Tošić. U ceo slučaj uključili su se policija i tužilaštvo, koji ispituju da li su maloletnik i nastavno osoblje počinili krivično delo. Predsednik Školskog odbora Mandi Živković ističe da nastavno osoblje i direktor nisu adekvatno reagovali kada je ustanovljeno da je u školu doneseno oružje.

Na potezu Ministarstvo

- Iako se incident dogodio u aprilu, mi smo za to nedavno saznali i zatražili smo da se utvrdi šta se desilo i ko je odgovoran. Na sednici Školskog odbora postavljeno je pitanje direktoru Ljiljani Radovanović Tošić zbog čega nije sprovedena procedura, koja je obavezna u takvim slučajevima i zašto je oružje vraćeno roditeljima. Ona nam je kazala da je reč o plastičnom pištolju i da zato škola nije reagovala. Kako nismo bili zadovoljni njenim objašnjenjem, obratili smo se policiji i od njih dobili izveštaj da je veštačenje pokazalo da je to pištolj koji ima punjenje sa nadražujućim gasom. Sada je na potezu ministar prosvete, koji u roku od 15 dana treba da potvrdi ili poništi našu odluku - objašnjava ona.

Traže odgovornost

Direktorka škole Ljiljana Radovanović Tošić naglašava da je za sporni događaj saznala tek u julu, i to kada joj se nastavnica koja je pištolj vratila požalila da ju je ispitivala policija.

- Konsultovala se sa jednim kolegom, koji joj je kazao da ne diže paniku jer je to replika oružja, pa je ona pištolj vratila majci učenika. Međutim, sada kada je utvrđeno da je reč o gasnom pištolju, pokrenuću pitanje odgovornosti i nastavnice i kolege koji je uveravao da je to igračka - kaže direktorka škole i dodaje:
- Policiji je prijavljeno da je sedmak ušao u učionicu, u kojoj su bili prvaci, i uz pretnju pištoljem ih postrojavao.

Činjenice
PIŠTOLj NAPUNjEN SUZAVCEM


- Upotreba gasnih pištolja u Republici Srbiji je zabranjena Zakonom o oružju i municiji
- Reč je o pištoljima koji koriste metke koji sadrže suzavac ili neki drugi bojni gas
- Nakon opaljenja, pištolj raspršuje gasove na daljini od 20 do 25 metara
- Žrtva se privremeno onesposobljava

Ðaci u mukama
PROSLAVLjALI U POPLAVLjENOJ SALI


Predsednica Školskog odbora Mandi Živković kaže da ovo nije prvi put da se direktorka neozbiljno odnosi prema bezbednosti đaka.- Bez obzira na upozorenje uprave Lutkarskog pozorišta da je njihova sala zbog poplave nebezbedna, direktorka je odlučila da 16. maja tamo održi proslavu - kaže Živkovićeva.

Komentara: 1


#   policija   pretnje   prvaci   oružje   Ljiljana Radovanović   Desanka Maksimović OŠ   školska godina   krivično delo   školski odbor   Ljiljana Radovanović Tošić   gasni pištolj
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    andrijan, 20.10.2014.:
    Radim u toj skoli i potpisao sam se pravim imenom! Ta direktorka je najveci promasaj DOSa, jer je od 2000. direktor. Ovo je samo jedan od primera njene bahatosti i nesposobnosti da svoj posao valjano radi. Inace, koleginica koja je vratila pistolj je clan SO, pa je jasna "kohezija" njih dve. Kolega koga pominje LJ.R.T. je potpuno neduzan i postoji dokument koji to potvrdjuje! Trenutno je predmet u tuzilastvu. Svaka cast predsednici SO M.Z. i ostalima koji su je razresili! Samo jos da i ministrastvo odradi svoj posao i da pocne da oslobadja skole od ovakvih direktora.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}