Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tajna sefa Gradske kuće

rssBookmark and Share

Niš 03.01.2018. RTS

Gradsku kuću u Nišu, sedište gradonačelnika i gradskog veća, mnogi smatraju najlepšom javnom zgradom.
Sagrađena je kao prva filijala Narodne banke tadašnje kraljevine Jugoslavije, gotovo 50 godina zgrada se ne koristi kao banka, ali je sef ostao sačuvan.
Danas u njemu nema para, ali ima vrednih stvari.

Tajna sefa Gradske kuće

Sef je sasvim očekivano teško otvoriti a masivna vrata, proizvedena u Beču danas čuvaju uglavnom uspomene - poklone i dokumentaciju, kaže nezvanični čuvar sefa Mihajlo Zdravković, koji već pet godina koristi kancelariju u kojoj je sef.

"Unutra su istorijske stvari, pokloni koje je grad dobio kroz razne posete, tu su i medalje i pehari koji su osvajani, zatim službeni glasnici i protokoli iz sedamdesetih godina", kaže Mihailo Zdravković.

Najzanimljivije od svega su uredno složene fotografije Titove posete Nišu. Tek nedavno je počelo sređivanje svega onoga što je godinama odlagano ovde, tako da za sada sef nije dostupan široj javnosti.

Đorđe Vajfert, čovek sa novčanice od hiljadu dinara bio je veliki industrijalac i guverner Narodne banke Jugoslavije. On je 1924. godine na obeležavanju desetogodišnjice od početka Prvog svetskog rata postavio kamen temeljac za ovu zgradu.

Reprezentativnost nekadašnje banke podstakla je 70-tih godina prošlog veka preseljenje gradskih funkcionera, a u bogato ukrašenom foajeu do 90 tih su se obavljala venčanja.

"Kada uđete u nju i pogledate šta se sve tu nalazi od mozaika, od novih plafona. kada pogledate fasadu napolju, kada vidite tu dekoraciju, fasadnu plastiku, sve vam je jasno koliko je ona i dobro napravljena i koliko je reprezantativna", kaže Đorđe Stošić iz Zavoda za zaštitu spomenka kulture.

"Moram priznati da svi oni koji su ušli u ovu zgradu oduševljeni su njenim izgledom i rado se vraćaju. Šalje se poruka iz Niša da je Niš otvoreni grad", objašnjava Sanja Milojković načelnik Službe za poslove gradonačelnika.

Za uređenje fasade već postoje najave, ozbiljnijih planova za sef nema, ali bi u Novoj godini uz stručnu sistematizaciju zbirke mogao da postane muzejska postavka.

RTS

Komentara: 0


#   Niš   Mihajlo Zdravković   gradska kuća   fotografije   Zavod za zaštitu spomenika   kamen temeljac   Đorđe Vajfert   Đorđe Stošić   Sanja Milojković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima