Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Takmičri BUMFesta rasterali oblake po peti put

rssBookmark and Share

Niš 14.05.2016. Južna Srbija Info

Učenici i profesori Mašinsko tehničke škole "15.maj" u saradnji sa Ambasadom Australije, tradicionalno su organizovali takmičenje u bacanju bumeranga "BUMFest".

Takmičri BUMFesta rasterali oblake po peti put

Iako je prvobitno bilo u planu da se takmiči 23 takmičara, koja su ušla na finale, konačna cifra finalista je prešla broj od 30 takmičara. Po prvi put na takmičenju su se takmičili i učenici Gimnazija.

Najbolji bacač bumeranga na Balkanu za 2016-tu godinu je sedamnaestogodišnji Aleksandar Mladenović.

Četvrtinu takmičara činile su i devojke, jedna od njiih je i Tamara:
„Treba da se pogodi vetar i izbačaj, što nije baš lako. Ako se neko nađe na putu može baš jako i da udari. Potrebno je da se baca na širokoj ravnici gde nema drveća ili nečeg drugog što će da smeta da se bumerang vrati“, objašnjava Tamara, jedna od ovogodišnjih takmičarki.

Takmičenje je otvorila Ambasadorka Australije u Republici Srbiji, Nj.E. Džulija Patriša Fini, a takmičenju su prisustvovali i prof.dr. Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst, Milan Pešić, gradski većnik za omladinu i sport, Marina Kostić, načelnica Uprave za obrazovanje i mnogobrojni drugi gosti.

„Kao Ambasadorka Australije putovala sam svuda po svetu, bila sam na raznim mestima, ali sam morala da dođem u Niš da prisustvujem prvi put u životu, takmičenju u bacanju bumeranga“, kazala je Ambasadorka Australije u RS, Džulija Fini.

„Ovo je divan, kreativan festival koji okuplja mlade ljude i želim da organizatorima prenesem čestitke u ime Ambasade, na odličnoj organizaciji takmičenja. Ove godine sam dovela svog kolegu, prvog sekretara Ambasade Marisa Tebecisa, koji će pokušati da okuša sreću u bacanju bumeranga“.

Idejni tvorac festivala, Ivan Nogić kaže da se nije nadao da će njegova i ideja učenika prerasti u festival ovakvih razmera:
„Da budemo realni, nikada nisam mogao da zamislim da će moja ideja zaživeti, evo već pet godina. Slavimo mali jubilej sa nadom da ćemo naredne godine biti još veći. U planu je da festival traje dva dana, budući da su nam mnogi pisali da zbog radnog vremena ne mogu da dovedu svoju decu na fest“, izjavio Nogić.

I drugo i treće mesto ostalo je u Nišu i to za učenika MTŠ „15.maj“ i Prehrambeno – hemijske škole. Nakon tri godina, ovo je prvi put da Niš ponovo ima najboljeg bacača bumeranga.

Zahvaljujući parnetima, školi organizatoru je bilo znatno lakše da organizuje ovaj događaj:
„Naša manifestacija ne bi mogla da izgleda ovako bez naših partnera i prijatelja. Svakako je glavni partner projekta Ambasada Australije i mi smo veoma ponosni na saradnju sa njima. Nadamo se da ćemo i narednih godina imati isto ili više partnera“, izjavila je prof. Slavica Jukić, direktorka MTŠ“15.maj“.

Iako je u celom gradu padao grad veličine graška, na platou ispred logora „Crveni Krst“ nije pala ni kap kiše, tako da se na platou mogla čuti rečenica : „Bacači su rasterali oblake“. Na svečanom otvaranju nastupili su hrabri mališani dečijeg hora „Čarolija“, a za kraj prisutni su mogli da vide nastup plesne grupe „JUGRAN“ iz Aleksinca. 

„Ova plesna grupa i ceo fest su zaista dobra ideja ove škole. Bio sam i prethodnih godina, a od ove godine mogu reći da je fest zaista odlično odrađen. GO Crveni Krst je i finansijski pomogla organizaciju ovog događaja i mislimo da je to pravo uložen novac“, izjavio je prof. Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst.

U sklopu festa, održana je i zelena soba, koju je vodila Marija Bulatović, učenica škole, a emisija UŽIVO emitovana je preko sajta škole. U emisiji su lutajući reporteri šetali od mesta do mesta i razgovarali sa slučajnim prolaznicima.

Tokom trajanja festivala na platou ispred logora mogle su da se vide i patrole Hitne pomoći i policije.

Ovogodišnji BUMFest održan je u petak, 13. maja na platou ispred logora „Crveni Krst“. Parneti na projektu bili su: Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ambasada Australije, Grad Niš, Opština Crveni Krst, JKP Parking Servis, JKP Medijana, Hitna Pomoć Niš, Capital Australis, Nimusic. Suorganizator festa je TŠ "Prota S. Dimitrijević" iz Aleksinca.

Jovan Milić

 

Komentara: 0


#   Niš   Hitna pomoć   obrazovanje   Jovan Milić   Parking servis   Gradski većnik   Ministarstvo prosvete   Miroslav Milutinović   Milan Pešić   Aleksandar Mladenović   Slavica Jukić   Džulija Fini   Ivan Nogić   Marina Kostić   Ambasada Australije
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}