Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Transparentnost ključna u procesu izrade strateških dokumenata - digitalna tehnologija, ekonomija, energetika...

rssBookmark and Share

Niš 07.02.2023. Južna Srbija Info

Proces izrade Strategije razvoja urbanog područja koji je Grad Niš, u partnerstvu sa opštinama Svrljig, Merošina i Gadžin Han započeo odlukom Skupštine Grada, nastavljen je nizom okruglih stolova.

Transparentnost ključna u procesu izrade strateških dokumenata - digitalna tehnologija, ekonomija, energetika...

Strategija će doprineti održivom razvoju inovativne, cirkularne ekonomije, energetskoj tranziciji, prilagođavanju klimatskim promenama, inovacijama u oblasti digitalnih tehnologija, kao i zaštiti prirode, jačanju turizma, ekonomskom razvoju, otvaranju novih radnih mesta.

„Od suštinskog značaja je da čitav proces bude transparentan i otvoren, zbog čega smo pozvali sve građane da učestvuju u izradi Strategije i da svojim odgovorima na upitnik o različitim aspektima kvaliteta života na teritoriji na kojoj žive daju doprinos, a ti podaci koristiće se u izradi analize i unaprediće čitav proces izrade Strategije, rekla je glavni gradski urbanista Tanja Obradović na početku okruglog stola o teritorijalnoj strategiji, naglasivši da je upitnik bio dostupan u elektronskom i štampanom izdanju i da je učestvovalo više od 300 građana.

Tematski okrugli stolovi, organizovani u Nišu prilika su da se predstave rezultati analiza, kao i EU PRO Plus program (Program Evropske unije za lokalni razvoj) i razgovara o urbanoj obnovi, zaštiti i razvoju predela, jačanju urbano-ruralnih veza, kao i mogućnostima za ulaganja i razvoj zelene ekonomije.

Strategija će pokazati koji su kapitalni projekti neophodni za urbani razvoj grada i u kojoj meri će biti finansijski podržani od EU, a proces izrade Strategije treba da unapredi saradnju između predstavnika javnog, civilnog, privatnog i naučno-istraživačkog sektora.


#   Niš   EU   ekonomija   transparentno   Strateška karta   energetska efikasnost
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima