Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uz transparentne podatke učešće građana u odličivanju i sprečavanju zloupotrebe vlasti

rssBookmark and Share

Niš 22.10.2019. Južna Srbija Info

U Centru za inovativno preduzetništvo mladih održana je radionica na temu otvorenih podataka i inovacija.

Uz transparentne podatke učešće građana u odličivanju i sprečavanju zloupotrebe vlasti

Pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević je u obraćanju naveo značaj otvorenih podataka u kontekstu aktivnosti kojima Grad Niš ove godine obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije, sa željom da izgradi standarde u uspostavljanju, funkcionisanju, procenjivanju i zaštiti nivoa vlasti koji je najbliži građanima i tako obezbedi efektivno učešće članova lokalne zajednice u odlučivanju o onome što se tiče njihovog svakodnevnog života.

Istaknuta je vrednost otvaranja podataka kada je reč o donošenju kvalitetnih odluka i planiranju baziranom na podacima kao i aktiviranju ogromnog praktičnog, ekonomskog i kreativnog potencijala u otvaranju širokog spektra informacija i najrazličitijih podataka koje javni sektor prikuplja, a koji su na neki način, bili „zarobljeni“. Sada su ti podaci na raspolaganju u mašinski čitljivom obliku građanima i privredi u svrhu kreiranja novih mogućnosti za razvoj startap zajednice, privrede i zapošljavanja, kao i novih vrednosti kroz nove informacije, analize i usluge.

Na radionici je bilo reči o konceptu otvorenih podataka kao i primerima njihove upotrebe i dobre prakse u Srbiji i u svetu. Učesnicima su predstavljeni i rezultati dosadašnjeg angažovanja na otvaranju podataka kroz projekat „Podatke otvori, na mapi se stvori“ koji je sprovela Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, a kojim je Grad Niš objavio veliki broj setova podataka na nacionalnom portalu otvorenih podataka.

U praktičnom delu radionice, kroz timski rad su osmišljavana nova rešenja za konkretne probleme i izazove bazirana na upotrebi otvorenih podataka.

Otvaranje podataka u Nišu podržavaju Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije u saradnji sa organizacijom „Palgo Smart“ kroz projekat „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“, uz finansijsku podršku Svetske Banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva.

Komentara: 0


#   Niš   EU   Vlada Republike Srbije   lokalna samouprava   Goran Milosavljević   transparentno   Kancelarija za iformacionu tehnologiju   Palgo smart org
@Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima