Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U poseti Gornjoj Toponici: Leče ubice i silovatelje

rssBookmark and Share

Gornja Toponica 23.07.2012. Izvor : V. Nestorović |

Ovo nije zatvor i ovde nema zatvorskih čuvara, ali su ovde rešetke debele i postavljene na svim prozorima i vratima. Odavde se ne izlazi lako.

U poseti Gornjoj Toponici: Leče ubice i silovatelje

Ovde su smeštene osobe koje su izvršile neka od najtežih krivičnih dela - ubistva, silovanja, incest..., a kojima je sud izrekao meru obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi neograničenog vremenskog trajanja. U pitanju je forenzičko muško odeljenje u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornoj Toponici kod Niša, koje trenutno ima 76 stanovnika, od kojih su mnogi prethodnih godina bili glavni akteri crnih hronika.

Pacijenti koji se leče na forenzičkom odeljenju boluju od neke teške duševne bolesti, kao što su razne psihoze, oligofrenije, bolesti zavisnosti.

Najstariji pacijent je ovde od 1963. godine, a sud nije prihvatio predlog psijahijatra da bude pušten iako je od izvršenja krivičnog dela prošlo skoro 40 godina.

-Najmlađi pacijent ima 19 godina. Agresivno se ponaša u porodici jer ima psihičke smetnje i još pije alkohol. Njega majka stalno obilazi, dok su neke od naših dugogodišnjih pacijenata porodice zaboravile, a neke čak najbliži srodnici i ne prihvataju jer ih krive zbog zločina koji su uradili. Ne shvataju da su oni duševni bolesnici - kaže načelnica odeljenja dr Snežana Vladejić dok nas uvodi u zgradu građenu još 1939. godine.

Na odeljenju radi samo tri psihijatra i nedovoljno medicinskih tehničara.

-Nemamo ni video-nadzor, ni alarm-zvono... ali je u toku poboljšanje tehničkih uslova - ne gubi nadu Vladejićeva.

Desilo se da je pacijent odvalio deo cevi kada se kupatilo popravljalo i napravio neki pajser... Pretio je da će povrediti nekog, pa smo morali da pozovemo interventnu jedinicu policije, jer nemamo svoje čuvare. Na našem odeljenju noću dvojica medicinskih tehničara brine o osamdesetak pacijenata - napominje ona.

Doktorka Snežana nam objašnjava da se svi na odeljenju trude da se što više posvete pacijentima.

-Pacijenti mogu da igraju domine, šah, stoni tenis. Učestvuju u radu svih radionica, slikaju, prave makete, tkaju... Često se desi da im zasviraju pacijenti iz muzičke sekcije. Onda se svi malo zabavimo - ubacuje se glavni tehničar Dragiša Mitrović, a potom dodaje da ipak i ne može svako ovde da radi.

-Mora da voli svoj posao, ali i da u pacijentima ne vidi ubice, nasilnike, silovatelje... Ne može da radi ni onaj koji se plaši - dodaje Mitrović, koji već 42 godine radi u Gornjoj Toponici, a na ovom odeljenju je punih 18 godina.

Neshvaćeni

-Mnogo je stigme u našem društvu. Kad je neko duševno bolestan, to je najveća sramota. Čim je neko malo drugačiji, on je nekako izolovan. Jedan moj pacijent je od detinjstva bio neshvaćen iako je natprosečno intelegentan. On čita Šekspirovu „Ukroćenu goropad” i jako dobro igra šah, ali se nikako nije uklapao u sredinu. Onda je došla i bolest i sada je tu - kaže dokorka Snežana Vladejić.

 

Komentara: 1


#   bolnica   Gornja Toponica   psihijatrija   forenzika   Snežana Vladejić   stoni tenis
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-1)

    Jovan mitic, 12.02.2014.:
    Da li je ovo dovoljno da se otvore oci narodu Srbije kako bi se videlo pravo lice SPBGornja Toponica?


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima