Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Više vole Kineski nego Srpski

rssBookmark and Share

Novi Sad 29.04.2013. Autor: Rts

Počeli su od "dobar dan" i osnovnih brojeva i, za dve godine, naučili mnogo reči i već stigli do Konfučija i proučavanja njegovih misli.

Više vole Kineski nego Srpski

Učenici leskovačke OŠ "Vuk Karadžić" već drugu školsku godinu predano i uspešno uče kineski jezik. Kinesko proleće - obeležavanje prelaska iz stare u novu godinu - bila je prilika da učenici pokažu šta su naučili.

Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić" u Leskovcu, koji uče jezik ali i kulturu i tradiciju drevnog naroda, jedva čekaju čas kineskog. Kažu da je jezik težak, ali i da im nastavnica uveliko olakšava učenje.

"Mislim da će za nekoliko godina kineski biti glavni jezik u svetu", kaže Vuk Conić, učenik 6. razreda, "i ja ću biti u prednosti u odnosu na ostale."

Dvadesettrogodišnjoj Vang Min, koja je pre dva meseca došla u Leskovac, ovo je prvo radno mesto i, kako kaže, veliki izazov. Zna tek nekoliko srpskih reči a u radu joj pomaže nastavnica engleskog jezika.

"U Leskovcu su svi  prijateljski raspoloženi", kaže Vang Min, nastavnica kineskog jezika. "Deca su divna i primetila sam kod njih veliku strast prema kineskom jeziku. Jako mi je drago zbog toga."

Da su deca veoma zainteresovana za učenje, potvrđuje i nastavnica engleskog jezika Violeta Blagojević: "Kad ja ne mogu da prisustvujem času tu su deca koja odlično znaju engleski."

Osnovna škola "Vuk Karadžić" je jedna od dve škole u Jablaničkom okrugu u kojoj se uči kineski.

"Trudili smo se da uvedemeo neki novi sadržaj", objašnjava direktor škole Nenad Ivanović.

"Kinesko proleće" je, kažu u školi, kruna dosadašnjeg rada. Od istorije do plesa. Koliko su naučili o Kini to pokazali na priredbi kojom su gosti bili oduševljeni.

"Đaci koji uče kineski jezik imaće ubuduće veliku ulogu u jačanju prijateljskih odnosa i saradnje dveju zemalja", smatra Šu Hong, savetnik za kulturu ambasade Kine. "Biće kao most razumevanja dva naroda."

Dvodnevna manifestacija začinjena je tradicionalnim jelima, čajem i nadom da učenje kineskog jezika neće ostati samo pilot projekat.

Komentara: 0


#   jezik   Violeta Blagojević   Novi Sad   radno mesto
@


 


[ Dodaj komentar ]