Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vojnički hleb ovekovečen u stripu

rssBookmark and Share

Pirot 07.12.2014. Južna Srbija Info/Tanjug

Strip crtač iz Pirota Igor Krstić i scenarista Nenad Pejčić u stripu su ovekovečili predanje o magičnom vojničkom hlebu - tainu, koji je hrabrog Solunca iz Pirota Aleksu Zdravkovića, kako kaže legenda, sačuvao od kuršuma tokom balkanskih i Prvog svetskog rata.

Vojnički hleb ovekovečen u stripu

Strip o tainu objavljen je na srpskom i francuskom jeziku u izdanju Francuskog instituta i Izdavačke kuće "Sistem komiks" u specijalnoj ediciji stripova na temu Prvog svetskog rata pod nazivom "Linije fronta".

"Ovo izdanje zajednički su radili srpski i francuski crtači i scenaristi. Velika je čast što je interesantna priča o hlebu tainu koji se i danas čuva u Muzeju u Pirotu, ušla u prvo izdanje te edicije.

U prvom broju edicije "Linije fronta" naš strip je objavljen sa radovima čuvenih srpskih i evropskih strip crtača poput Alekse Gajića, Dražena Kovačevića i drugih, što je za nas veliko priznanje", rekao je Krstić Tanjugu.

On je dodao da je prilikom crtanja stripa o hlebu tainu, odlučio da strip bude urađen u tehnici koja podseća na stare crno-bele fotografije.

"Puno sam razmišljao o tome kojom tehnikom da nacrtam strip. Na kraju sam odlučio da strip nacrtam tehnikom koja podseća na stare crno bele fotografije, a i kadriranje je urađeno upravo u stilu starih crno-belih fotografija", kazao je Krstić.

Scenarista Nenad Pejčić kaže da je ideja nastala u Narodnoj biblioteci u Pirotu tokom prošlogodišnjeg festivala stripa, koga tradicionalno organizuje ova institucija.

"Tada je Igor Marković iz Izdavačke kuće 'Sistem komiks' predložio da se izradi edicija stripova "Linije fronta".

Odmah sam počeo da razmišljam šta bih mogao da napišem. S obzirom da sam Piroćanac došao sam na ideju da bi strip trebalo da ima veze s Pirotom tako da mi je brat dao ideju da obradim priču o Soluncu iz Pirota Aleksi Zdravkoviću.

Strip prati ratovanje Zdravkovića kroz balkanske ratove i Prvi svetski rat, njegov put preko "albanske golgote", Krfa i nazad do Pirota", kaže Pejčić.

Krstić i Pejčić rade i na humorističkom stripu "Srpko" za Udruženje Srba u Francuskoj "Dobre vile". Strip prati avanture malog dečaka i njegovog dede.

Hleb Solunca Alekse Zdravkovića, tačnije njegovo prvo sledovanje vojničkog hleba koje je dobio daleke 1912. godine prilikom polaska u rat i danas se čuva u Muzeju Ponišavlja u Pirotu i predstavlja jedan od najvrednijih i najinteresantnijih eksponata.

Aleksu je majka pred polazak na front zavetovala da nikako ne pojede prvo sledovanje vojničkog hleba, jer se verovalo da upravo to prvo sledovanje ima magične moći i da štiti onoga ko ga nosi, ali i njegove saborce od neprijateljskih kuršuma.

Sa tainom pod pazuhom Aleksa Zdravković je sa svojim saborcima prošao brojne frontove i nebrojene bitke.

Legenda o magičnom hlebu tainu tada se munjevito pročula čak i među savezničkom vojskom pa su Aleksi mnogi nudili veliki novac za tain, ali on nije želeo da pogazi majčin zavet i proda tain.

Po završetku Prvog svetskog rata Aleksa Zdravković se u Pirot vratio sa mnogobrojnim ordenjem, ali i sa tainom u rukama.

Komentara: 0


#   Pirot   prvi svetski rat   strip   Igor Krstić   Nenad Pejčić     Aleksa Zdravković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima