Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Piroćanci u Prvom svetskom ratu

rssBookmark and Share

Pirot 16.10.2014. RTS

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, u Muzeju Ponišavlja otvorena je izložba "Za kralja i otadžbinu - Piroćanci u Prvom svetskom ratu".

Piroćanci u Prvom svetskom ratu

 Izložene su fotografije, oružje, odlikovanja, pisma.

Todor, Dušan, Aleksa, Ćira - samo su neka od imena sa dugog spiska Piroćanaca odlikovanih Albanskom spomenicom. Međutim, ni ostalih dvadesetak hiljada muških glava iz pirotskog kraja koji su se odazvali mobilizaciji 1914. i 1915. godine, nisu bili manje požrtvovani u odbrani otadžbine.

Građani Pirota čuvaju uspomene na pretke, a namera autora izložbe je da što više saznaju o svojim slavnim i hrabrim sugrađanima.

"Od mojih predaka u Prvom svetskom ratu učestvovali su moj pradeda Maksim, pradeda Nikola i deda Svetozar", kaže Slobodan Petrović. "Zbog njihovog junaštva u ratu , muški potomci u našoj porodici nose ta imena: moj sin se zove Nikola a unuk Maksim."

Najveći broj Piroćanaca nalazio se u sastavu Trećeg pešadijskog puka Moravske divizije Druge armije pod komandom generala Stepe Stepanovića, ali ih je bilo i u nekoliko drugih pukova.

"Interesantno je da je pirotski kraj dao mnogo rezervnih oficira, što znači da to nisu bili ljudi koji su se profesionalno bavili vojskom, već su bili običnih profesija, zanimanja - na primer učitelji", podseća Mila Panajotović, kustos-istoričar Muzeja Ponišavlja. "Jedan od možda najpoznatijih Piroćanaca, sa najvećim brojem odlikovanja, jeste Jovan Popović, koji je bio učitelj."

U izuzetno bogatoj i vrednoj muzejskoj zbirci predmeta iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, počasno mesto zauzima tain - vojnički hleb, jedinstven u Evropi - koji je narednik Aleksa Zdravković nosio kao amajliju u svim ratovima. Njega je tain spasio od kuršuma, gladi, zime, iscrpljenosti.

On se vratio kući, ali je više od sedam hiljada njegovih sugrađana palo u Prvom svetskom ratu za slobodu Srbije.


#   Pirot   izložba   muzej   prvi svetski rat   fotografije   Mila Panajotović   Slobodan Petrović   Aleksa Zdravković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima