Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vojska i na Božić obezbeđuje mir u Kopnenoj zoni

rssBookmark and Share

Bujanovac 08.01.2018. Južna Srbija Info

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, proveli su božićno jutro sa pripadnicima Vojske Srbije angažovanim na obezbeđenju administrativne linije na bazi „Jezerska mahala“ u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Vojska i na Božić obezbeđuje mir u Kopnenoj zoni

Nakon što su im čestitali najradosniji hrišćanski praznik, ministar odbrane i načelnik Generalštaba obišli su objekat, a komandir baze, kapetan Miloš Rašić, informisao ih je o zadacima jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti i delu linije koju obezbeđuju.

Tokom razgovora s pripadnicima Vojske Srbije, ministar odbrane je istakao da je veoma zadovoljan što je već prva isplata prinadležnosti u novoj godini povećana, iako je reč zapravo o decembarskoj plati i da je poboljšanje standarda pripadnika prioritet Ministarstva odbrane i u narednom periodu.  Usledila je zajednička i fotografija i druženje na zajedničkom ručku.

U svom obraćanju, ministar Vulin je u svoje lično ime i u ime vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića,  svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije čestitao veliki praznik tradicionalnim hrišćanskim pozdravom "Hristos se rodi", i istakao da naše društvo danas živi bezbedno i u uslovima mira koje nam je itekako potrebno, a da je sigurna i stabilna Vojska, kakvu danas imamo, garant mira na našim prostorima i šire.

-Mi danas mislimo i na one koji nisu sa nama, i na one Srbe koji su u enklavama i na naše sunarodnike bez obzira gde oni žive i kako žive. Ispunjavamo svoju ulogu i obavezu da o njima brinemo. Vojska Srbije će nastaviti da čuva Kopnenu zonu bezbednosti, mir i sigurnost svakog svog građanina, nikad ne vodeći računa o verskoj ili nacionalnoj pripadnosti, već uvek samo o zakonu i ustavu i budućnosti naše dece, rekao je ministar odbrane.

On je podsetio da je Vojska Srbije čuvar naše države, tradicije i mira.

-Bez snažne i uspešne Vojske nema snažne i uspešne države, zato danas kada se radujemo miru i kada se svojim porodicama provodimo ovaj veliki i važan praznik, hoću da svi znate da mira, sigurnosti i stabilnosti nema u zemlji u kojoj nema snažne vojske i snažnih bezbednosnih struktura. Nema pomoći, investicija i nema razvoja ukoliko nemate sigurnost, stabilnost i mir.  Pripadnici Vojske Srbije će sačuvati i očuvati mir kao što su ga čuvali i svih ovih godina, uvek sigurni da će biti dostojni svojih predaka i  pamćenja, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Na pitanje o mogućim ugrožavanjima bezbednosti na Kosovu i Metohiji tokom božićnih praznika, ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da takve informacije, koje se dobiju od respektabilne strane kao što je KFOR, proveravaju i čini se sve da se bilo kakvo eventualno nasilje ili bilo šta što može ugrožavati bezbednost na svaki način prepozna i spreči.

-Političke trzavice koje se osećaju među Albancima u Prištini i njihov očigledan strah od formiranja Specijalnog suda jeste faktor destabilizacije na prostoru Kosova i Metohije, ali to je nešto na šta, na prvom mestu, treba da reaguju predstavnici međunarodne zajednice. Kao što znate mi isključivo priznajemo UNMIK, KFOR i EULEKS, dakle predstavnike međunarodne zajednice i od njih očekujemo da vode računa o bezbednosti svakog ko živi na Kosovu i Metohiji. Za nas je potpuno neprihvatljivo formiranje takozvane vojske Kosova kao i to da se Specijalni sud na bilo koji način umanji, odloži a posebno ne ukine.  Mi brinemo o bezbednosti svakog građanina, u skladu sa Rezolucijom 1244 i ne prihvatamo da može da postoji bilo kakva oružana sila na Kosovu i Metohiji osim KFOR kao i da zločini pripadnika OVK ne budu kažnjeni.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakao je da su, zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije, građani u Kopnenoj zoni bezbednosti potpuno bezbedni.

- Vojska Srbije, snage bezbednosti Republike Srbije i KFOR uspešno kontrolišu Kopnenu zonu bezbednosti i obezbeđuju mir svim građanima na ovim prostorima. Danas po ovom lepom danu, svim vojnicima, iz ovog vojnog ambijenta, čestitam Božić tradicionalnim pozdravom -  mir Božiji, Hristos se rodi!

Komandant Kopnene vojske, general-potpukovnik Milosav Simović, potvrdio je da je bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti stabilna i da pripadnici Vojske izvršavaju redovne zadatke angažovanjem patrola, zaseda i osmatračnica.

- Naši pripadnici svakodnevno, u kontaktu i u saradnji sa KFOR-om, realizuju zajedničke aktivnost i patrole, i jednovremene osmatračnice.  U narednom periodu pripadnici Kopnene vojske, kao i baze "Jezerska mahala",  gde se danas nalazimo, nastaviće sa profesionalnim izvršavanjem redovnih vojničkih zadataka a mi smo ponosni što u ovom delu teritorije Srbije imamo veoma dobru saradnju sa lokalnim stanovništvom, rekao je general Simović i podsetio da pripadnici Kopnene vojske imaju odličan i "korektan ljudski i vojnički" odnos  sa svim građanima ovog dela teritorije, i Srbima i Albancima i tako će biti i ubuduće.

Komentara: 0


#   Bujanovac   Aleksandar Vulin   Ljubiša Diković   Milosav Simović   Kopnena zona bezbednosti   Vojska Srbije   Jezerska mahala baza
@VulinAleksandar @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima