Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zaharova: Apsurdne tvrdnje SAD o centru u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 23.06.2017. Sputnjik

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući izjave američkih diplomata o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, rekla da su to apsurdne optužbe.

Zaharova: Apsurdne tvrdnje SAD o centru u Nišu

Prema njenim rečima, američke diplomate su iznele sasvim nepojmljive, apsurdne, izmišljene optužbe u najgorem stilu hladnoratovske retorike.

„Kao da se radi o nekakvom špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu“, rekla je Zaharova, piše Sputnjik.

„Želeli bismo da se američke diplomate pozabave time kako te države, organizacije u tim državama, ocenjuju rad Rusko-srpskog humanitarnog centra pre nego što iznesu slične apsurdne tvrdnje“, naglasila je ona. Ona je podsetila da je od početka Centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarna misija, orijentisana na Balkan i u saradnji sa svim zainteresovanim zemljama.

Podsetila je da je centar registrovan kao međunarodna organizacija i da je učestvovao u prevladavanju posledica izazvanih prirodnim katastrofama u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji i BiH, kao i da su ga posećivali i predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući UN i OEBS.

Zabrinutost zbog tog centra nedavno su izneli zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

„I američkom ambasadoru u Beogradu su takođe više puta upućivani pozivi da poseti centar u Nišu, ali ni on ni saradnici Ambasade nijednom nisu želeli da iskoriste tu mogućnost. To je fina taktika isprobana već na više mesta — ne videti svojim očima, jer ako vidiš svojim očima više ne možeš da fantaziraš“, konstatovala je ona.

Zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji nedavno je izjavio da su SAD zabrinute zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje koji je Rusija tražila.

Komentara: 0


#   Niš   SAD   Rusija   Moskva   RSHC Ruski humanitarni centar   Stejt department   Marija Zaharova   Kajl Skot
@


 


[ Dodaj komentar ]