Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zbog sukoba na relaciji Milić-Jovanović odlažu se operacije

rssBookmark and Share

Niš 02.10.2015. Danas, JugMedia

Nekoliko ležećih pacijenata na niškoj Klinici za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju upozorili su da čekaju na operaciju bajpasa i do četiri sedmice zbog poremećenih međuljudskih odnosa na toj klinici.

Zbog sukoba na relaciji Milić-Jovanović odlažu se operacije

Oni su kazali da su o tome pisanim putem obavestili i rukovodstvo Kliničkog centra Niš i ove Klinike, kao i zaštitinika pacijenata, zahtevajući pri tom da ih u interesu njihovog zdravlja što pre „operišu lekari koji ih vode“.

Dragi Milićević iz Leskovca i Aleksandar Todosijević iz Kraljeva kažu za naš list da čekaju na operacije bajpasa na stomačnoj, odnosno vratnoj arteriji od 7., odnosno 14. septembra. Vukan Vujošević iz Aleksinca takođe je, kaže, primljen 7. septembra, a bio je prinuđen da čeka na operaciju stomačnog bajpasa do 24. septembra, kada je ona urađena jer mu se „stanje iskomplikovalo“. Sada su mu se, objašnjava, „otvorile i rane na leđima, verovatno od dugog ležanja“. Todosijeviću i Milićeviću je posle svega usmeno najavljeno da će „biti poslati na operacije u Beograd“.

Ovi pacijenti kažu da su i do desetak puta stavljani na operativni program, sa kojeg su sledećeg dana skidani. Tvrde da ih na program stavljali „lekari koji ih vode“, Milan Jovanović ili Predrag Đorđević, koji „predstavljaju operativni tim, tako da svaki ponaosob često ne želi da radi sa drugim kolegama“, a da ih je sa programa navodno „skidalo“ rukovodstvo klinike na čelu sa direktorom Draganom Milićem, sa kojim su oni u lošim odnosima, što je „već opštepoznata priča na klinici“. Dodaju da žele da ih operišu upravo Jovanović i Đorđević jer ih „prate mesecima unazad, najbolje poznaju njihovu bolest i u njih imaju poverenja“.

„Sve ovo je s i krajnji bezobrazluk. U bolničkom krevetu čekamo na ozbiljne operacije skoro od početka meseca, jednom od nas se u tom čekanju stanje i iskomplikovalo, a oni se svađaju preko naših leđa i mi to slušamo. Da li se uopšte vodi računa o interesima nas kao pacijenata?- pitaju oni.

Direktor Klinike Milić i lekar Jovanović bili su nedostupni za komentare. Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović je kazao da konačnu reč o operativnom programu daje direktor Klinike, a ne lekari i pacijenti, kao i da pacijenti u tercijarnoj ustanovi, kakva je KC, nemaju pravo da biraju lekara, već to mogu da čine samo u primarnom zdravstvu.

„Na sastanku koji smo imali povodom ovog slučaja zaključeno je da će u roku od tri dana na samoj Klinici biti doneta odluka kako da ovi pacijenti budu zbrinuti na najbolji mogući način i u njihovom interesu. Pacijenti moraju da dobiju uslugu, a međuljudska sporenja između lekara, ma kakva bila, ne smeju im oduzeti to pravo, i to se u ovom slučaju neće desiti- rekao je Radovanović za Danas.

„O operativnom programu odlučuje direktor u sadejstvu sa kolegijumom. Prema pozitivnim propisima, pacijent u tercijarnom zdravstvu nema zakonsko pravo da izabere lekara, ali mu se ne može ni zabraniti da traži da ga operiše lekar koji ga je primio i pratio, odnosno poznaje njegovu bolest, ukoliko se lekar o tome dogovori sa direktorom klinike, a za to postoje uslovi na klinici. Najvažnije je da pacijent ne bude uskraćen za zadravstvenu zaštitu- kaže savetnica za zaštitu prava pacijenata grada Niša Ružica Đorđević, koja je nakon jučerašnjeg razgovora sa direktorom KC Radovanovićem zaključila da „nema razloga za uključivanje zdravstvene inspekcije“.

 

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   Milan Jovanović   Dragan Milić   Klinika za vaskularnu hirurgiju   Ružica Đorđević   Predrag Đorđević   Aleksandar Todosijević
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]