Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Intervju sa Vojislavom Šešeljom

rssBookmark and Share

02.12.2014. Aleksinac.Net

Razgovor sa Vojislavom Šešeljom je, u ime redakcije portala Aleksinac.Net, obavio Aleksandar Gvozden.

Intervju sa Vojislavom Šešeljom

Vaš dolazak u Srbiju je izazvao veliku pometnju na Balkanu, konkretno hrvatska javnost je mnogo veću pažnju dala Vašim izjavama nego srpska javnost. Kako komentarišete da u Srbiji nema nezavisnih novinara na nacionalnim televizijama koji su spremni da vas pozovu u emisiju?

Pa, u Srbiji je Aleksandar Vučić u potpunosti blokirao moje eventualno gostovanje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. Striktno sve to drži pod kontrolom, a ja sam zaobilaznim putem ipak veliki publicitet ostvario dajući izjave za hrvatsku javnost, s tim što su hrvatski političari nepromišljeno reagovali, pa su mi dali još veći publicitet, pa se ta lavina sručila pre svega na njih, ali ta lavina je krenula i kroz srpske medije, ja nastojim da tu blokadu probije tako što ću gostovati na lokalnim i regionalnim medijima.

Kako je Vučić ućutkao jednog Dragana Bujoševića, Ljilju Smajlović, Milomira Marić ili Verana Matića, pa niko od njih ne sme da uradi intervju s Vama?

Ta pitanja treba njima da postavite, a ne meni, kako ih je ućutkao. A kako ih on, inače, ućutkava, to mogu da vam kažem. Ne znam sada konkretno da vam ulazim u pojedinosti u svakom slučaju kako je to uradio. Ali, on novinare plaši, on novinare ucenjuje, on novinare potkupljuje. To znam da radi radi.

A u ovim slučajevima, šta je radio,  kako je radio, da li je radio, to ne bih mogao da iznesem u pojedinosti.

Poznati ste bili kao najinformisaniji političar u Srbiji, prvi ste otkrili  ubice Ćuruvije, Bulatovića, Arkana i ostalih. Prvi ste otkrivali velike pljačke državnog novca. Dolaskom iz Haga više nema Vaših konferencija za štampu na kojima bi javnost detaljno informisali o kriminalu u redovima vlasti. Da li to znači da je ova vlast časna i poštena, ili Vi više nemate dovoljno dobre izvore poput nekadašnjeg Laufera?

Ja obnavljam svoje dobre izvore informacija, već sam na prošloj konferenciji za štampu otkivao kriminalne afere Aleksandra Vulina. I ja s tim nastavljam, toga će biti još mnogo.

Kada će te izneti u javnost navodne dokaze protiv čelnih ljudi u Srbiji?

Pa, ja to svaki dan iznosim. iznosiću sve više. Mislim da ćemo sledeće godine imati nove parlamentarne ibore i da će to biti kraj naprednjačke vlasti

Bili ste politički otac i Nikolića i Vučića, Srbin ste i Pravoslavac, jeste li spremni da im oprostite izdaju SRS?

Nikada ja nisam bio njihov politički otac. Tomislav Nikolić je izjavljivao više puta u javnosti da je Aleksandar Vučić njegov politički sin. U tu vrstu odnosa režima ja neću da ulazim. Ali, ako se odreknu Evropske Unije, ako se odreknu izdaje Kosova, ako se usmere ka integraciji sa Rusijom ja ću moje animozitete ostaviti po strani. Onda bi u tom slučaju podržao režim u takvom nastojanju, ali samo u tom slučaju, dakle ako se odustane od integracije u Evropsku Uniju i da se prihvati integracija sa Ruskom Federacijom, carinska unije Rusije, Belorusije i Kazahstana, čak i zajednica nezavisnih država. Svi oblici integracije koje predvodi Rusija da budu nešto u šta će se Srbija uključivati.

Kada bi se kojim slučajem desilo da Vas pozovu na pomirenje i ujedinjenje SRS i SNS, a da Vi budete predsednik stranke, da li biste prihvatili ponudu?

Kako je to moguće da se vatra i voda ujedinjavaju. Pa, u 19 veku Radikali i  Naprednjaci su bili najviše međusobno suprostavljeni. Naprednjaci su bili prozapadno orijentisani, Radikali prosrpski orijentisani. Radikali su uvek bili nacionalisti, a Naprednjaci su bili interesdžije samo za svoj džep.

Objavljeno je u medijima da su Vam podršku dali Vuk i Dana Dršković, da li ste se čuli ili videli sa Vukom nakon dolaska u Srbiju?

Ne, zašto bih sa ja čuo i video sa Vukom. Neznam ja u čemu je sadržana ta podrška, od njih ja nikakvu podršku ne očekujem. Vuk Drašković je preteča Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Može njih dvojicu da podržava, šta ima mene da podržava.

Jasno i glasno zagovarate prorusku politiku u Srbiji. Da li smatrate da politika koju vode Vučić i Nikolić, po modelu i Rusija i Zapad, može da prođe od Rusa, Amerikanaca i Evropske unije?

Ma ne može to nigde da prođe, oni misle da mogu da prevare Ruse. Da i dalje idu u pravcu integracija sa zapadom, a da svu moguću ekonomsku pomoć i podršku dobiju od Rusa. To je nemoguće. Ruska dimplomatija se ne da prevariti.

Da li Vlada Srbije zaista ima toliku podršku na zapadu?

Ne. Njima je već rok trajanja istekao, to se oseća. Oni treba da završe posao. Onda će ih odbaciti kao upotrebljeni toalet papir, bez milosti. I zapad već radi na pronalaženju novog lidera prozapadne opozicije. Ko će to biti videćemo u najskorije vreme.

 

Pročitajte ceo intervju na sajtu Aleksinac.Net

 

 

Komentara: 2


#   Tomislav Nikolić   Aleksandar Vučić   Veselin Šljivančanin   SRS   Aleksinac.Net   Hag   Vojislav Šešelj   Vuk Drašković   intervju
@predsednikrs @avucic @SRS_info @aleksinacnet @predsednikSRS @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Stanko, 22.01.2015.:
    Šešelj će mnogima da pomrsi račune...

  • (+0) (-0)

    Marko, 28.01.2015.:
    ne znam ko jos veruej u ovakve likove


[ Dodaj komentar ]