Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prof. dr Grgurević: Poljoprivredni i gastro-turistički resursi najveći izazov

rssBookmark and Share

28.02.2016. Z.Stojnić, Južna Srbija Info

U hotelu "Panorama" u Nišu, sinoć je odražan drugi po redu skup preduzetnika u organizaciji Unije poslodavaca Srbije za Jugoistočnu Srbiju.

Prof.dr Slavenko Gregurović, Foto: Južna Srbija Info
Prof.dr Slavenko Gregurović, Foto: Južna Srbija Info

Tom prilikom razgovarali smo sa prof. dr Slavenkom Grgurevićem o položaju i razvoju malog i srednjeg preduzetništva u regionu i Srbiji.

Ako se ne varam prošlo je tri meseca od donošenja "Niške preduzetničke inicijative"?

 - Tako je! Dva su razloga našeg sinoćneg okupljanja. Prvi je sporazum o Niškoj preduzetničkoj inijativi u saradnji sa vladom Republike Bugraske, potpisan pre tri meseca, a odnosi se na razvoj malog i srednjeg preduzetništva. 28. novembra prošle godine na ovm istom mestu, okupili su se preduzetnici sa idejom i inicijativom kako da se poboljša i delovanje malog i srednjg sektora u prduzetništvu na lokalnom nivou. Tada je prihvaćen koncept lokalnog razvoja koji je u većini slučaja idejno prihvaćen od prisutnih čelnika lokalnih samouprava u regionu.

Drugi razlog je nastavak i sagledavanje situacije u ovom segmentu privrede, s obzirom da su 2016. godinau, Vlada Srbije i sam premijer Vučić, proglasili godinom preduzetništva. Sam premijer je još na početku svog mandata, tačnije u svom inaguracionom govoru striktno naglasio da će velika pažnja biti posvećena privatnom sektoru. Mi u Uniji poslodavaca smo to doživeli kao odlučan "marš" u pravcu agresivnog razvoja privatnog sektora. I ne samo to, već stavranje uslova za razvoj podsticajnog elementa. Mi smo zadovoljni da je sam premijer shvatio važnost privatnog poslovanja.

     - Ja sam imao priliku da upoznam čuvenog umetnika Endija Vorhola, i sećam se gde on kaže da su "umetnost i rad kreacija, ali da je najveća kreacija, pravljenje novca".

Ključna stvar za napredak privrede jedne zemlje je razvoj malog i srednjeg preduzetništva i to nam govori istorijsko iskustvo sa zapada.

U Srbiji ima 316.000 poslodavaca, od čega je 99 odsto u rukama malog i srednjeg biznisa. Njihovo učešće u zaposlenosti je 60 odsto, a u društvenom dohotku 50 odsto, dok je učešće u izvozu samo 4 odsto.To mora da se izmeni. U razvijenim zemljama slika je potpuna drugačija, čak i do 60 odsto ide učešće u izvozu, i to vidimo na primeru Japana.

Niška preduzetnička inicijativa je jedini i krunski dokument donet na ovu temu, koji jasno precizira koji kurs treba Vlada Srbije da zauzme u svojim reformama. 

Suština i jeste da se olakša poslovanje, a da se prirodno nakon toga budžet više puni. Ja sam siguran da je vlada to prepoznala, i ja ću insistirati na Niškoj deklaraciji pri mom skorašnjem susretu sa premijerom Vučićem.

Prof. Gregurović i advokat Srđan Aleksić

Iz Niša dolaze još neke inicijative upravo vezane za ovu problematiku. Da li ste upoznati sa tim?

 - Ako se ne varam, mislite na ideju i nicijativi o institucionalnoj pravnoj pomoći preduzetnika i zanatlija. To je prava stavr koju je izneo advokat Srđan Aleksić i ja je apsolutno podržavam, a to sve pokazuje da je jug Srbije spreman da se razvija u preduzetničkom duhu, a mogućnosti su ogromne. Pre svega u poljoprivredi, turizmu i ugostiteljstvu. Treba iskoristiti sve lokalne brendove, kao na primer peglana kobasica, banica, belmuž. To su brendovi, koji ako se steknu uslovi za proširenje proizvodnje, mogu da nađu svoje mesto i na zapadnom tržištu, ili da pored turističkih potencijala u gastro-turističkom smislu privuku i zadrže što veći broj turista.

Aktuelan i pozitivan trend dolaska velikog broja turista iz okruženja, pogotovo iz Bugarske treba da se održi i poveća. A da bi se to desilo, preduzetnici, zanatlije moraju da imaju određene uslove i razvijaju svije male i srednje poslove. 

Mali je broj malih privatnih poljoprivrednih gazdinstva u odnosu na celokupnu površinu obradive zemlje. Svi hvale naše voće i povrće, ali kad dođe do ozbiljnih pregovora ispostavi se da nemamo potreban kapacitet za izvoz.

To su sve stvari koje će Unija poslodavaca predočiti u praktičnom smislu Vladi Srbije i premijeru Vučiću.

Poslovanje treba olakšati ljudima koji ovde žive i rade, oni ostaju ovde. Stranci dođu, naprave biznis, prodaju ga i odu.

Suština je ponavljam, olakšati poslovanje našim ljudima ovde na svojoj zemlji u lokalu!

 

 

Komentara: 0


#   Jugoistok   Aleksandar Vučić     Vlada Republike Srbije   peglana kobasica   Srđan Aleksić   preduzetništvo   zanatlije   Unija poslodavaca   Unija zanatlija   jug Srbije   Slavenko Gregurović
@EDJugoistok @avucic @Vlada_SR @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima