Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Caru Konstantinu na dar

rssBookmark and Share

Niš 04.10.2013. Tekst i foto: Boža Marković, Aleksinac.Net

Profesor muzike na Muzičkoj akademiji u Beogradu komponovao muziku za himnu Cara Konstantina, na reči Dragiše Markovića, književnika

Caru Konstantinu na dar

Sve je započelo tekstom za svečanu pesmu Himna Cara Konstantina, koju je napisao Dragiša Marković, književnik iz Žitkovca, koja je jedna od preko sto za knjigu Slavske pesme svetitelja i mučenika, koja će kao njegova peta zbirka pesama uskoro izaći u izdanju Književnog društva „Sveti Sava“ u Beogradu.

Ova pesma napisana je tako da se uklopila u godinu tolerancije Milanskog edikta, jer je tokom godine Niš bio domaćin mnogim simpozijumima, kulturnim manifestacijama i izložbama na temu Vizantije i cara Konstantina, koji je rođen u Nišu. Svečanost u hali i na stadionu „Čair“ prošle nedelje pod geslom „Za slobodu- oslobođeni“, kojoj je prisustvovao predsednik države Srbije gospodin Nikolić, Njegovo visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, izaslanik pape Frančeska milanski nadbiskup Angelo Skola i mnoge visoke zvanice iz zemlje i sveta, kao i otvaranje izložbe „Konstantin Veliki 313“ u galeriji „Filip Moris“, sa 180 eksponata neprocenjive umetničke vrednosti, nastalih od kraja 2. do 6. i 7. veka n.e., bili su potvrda dobre procene profesora i doktoranda Muzičke kademije u Beogradu mr Marka R. Aleksića, koji je napisao note za Himnu Caru Konstantinu.

U razgovovoru sa profesorom mr Markom R. Aleksićem saznali smo da je imao sreću da upozna Dragišu Markovića, književnika, koji je napisao izvanrednu, intrigantnu, ali nimalo laku pesmu, za koju je on komponovao note za solistu i mešovit hor za ovu himnu koja tako počinje, a završava se kao poema. Ona je sažetak južnog pravoslavnog zvuka i onog duha što himna nosi. Smatra da je izvođački teško štivo i zahteva angažovanje profesionalnih muzičara, solidne soliste, što košta više i da njeno izvođenje mora da sačeka, mada je mogla da bude izvedena u toku godine da su pripreme počele na vreme. Ukoliko se to dogodi to dogodi u ovoj godini to bi bio pravi muzički dar caru Konstantinu, pa ne bi žalio truda da tada dođe u Niš.

Dragiša Marković, književnik kaže da bi izvođenje ove Himne bila još jedna od malobrojnih dobrodošlica caru Konstantinu, poput one izrečene na otvaranju izložbe u galeriji „Filip Morisa“, kada je gradonačelnik Niša dr Zoran Perišić rekao: „Dobro došao care Konstantine!“. To ga je iniciralo da pred ovom galerijom pročita svoju pesmu pred znatiželjnicima koji su tu bili iz zemlje i inostranstva. To će učiniti i 6.oktobra ove godine u sklopu obeležavanje 17oo godina od rođenja cara Konstantina u Nišu u crkvi Sv. Cara Konstantina i Carice Jelena, jer će u gradu na Nišavi prisustvovati liturgiji koju će voditi Njihove Svetosti Patrijarh srpski G.G. Irinej, vaseljenski i carigradski G. Vartolomej, moskovski G. Kiril, jerusalimski G. Teofil i Njihova Blaženstva Arhiepiskopi kiparski G. Hrizonstom i varšavski G. Sava, jer je to skroman dar ovom velikom rimskom caru.

 


#   Niš   Car Konstantin Veliki   Zoran Perišić   Sveti Sava   profesori   Filip Moris   Dragiša Marković
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima