Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Damjan Kovačević pobednik konkursa Niške art fondacije

rssBookmark and Share

Beograd 31.05.2015. V.T. Blic, Južna Srbija Info

Mladi beogradski umetnik Damjan Kovačević (32) osvojio je prvu nagradu, odnosno 10.000 evra na konkursu Niške art fondacije (NAF).

Damjan Kovačević, Foto: V.T.
Damjan Kovačević, Foto: V.T.

Druga i treća nagrada pripale su takođe Beograđanima Ivanu Šuletić i Ivani Milev. Neda Arnerić, članica žirija rekla je da su sve odluke o nagrađenima donesene jednoglasno, ali da je “ žiri imao puno posla jer je bilo dosta odličnih radova”.

- Ovo je treći put da učestvujem na konkursu, i evo, treća sreća. Ne znam nisam mnogo razmišljao o nagradama, ali kad su me danas pozvali i rekli da obavezno da dođem na otvaranje izložbe u Niš, nekako sam bio siguran da ću dobiti baš prvu nagradu- kroz smeh priča nagrađeni umetnik.

Kovačević dodaje da mu nagrada prija i da je dokaz da je vredno ono što radi, ali “ da će mu novac koji dobio svakako pomoći da lakše i bolje stvara”.

Ivani Milev (25), dobitnica treće nagrade, osim materijalnog dela od 3.000 evra, ovo priznanje daje podstrek da je prepoznata vrednost njenih umetničkih dela.

- Za mladog umetnika mnogo je važno kad dobije ovakvo priznanje jer to znači puno za afirmaciju. Teško je probiti se na umetničkoj sceni, zato su ovakvi konkursi prava stvar- kaže dobitnica.

Sinoć je u Galeriji “Srbija“ otvorena izložba dela 58 autora konkursa ” Mladost 2015”.Na ovogodišnjem konkursu učestvovalo je više od 500 mladih umetnika koji su poslali preko 1.500 radova.

Neda Arnerić, Foto: V.T.

Neda Arnerić je član žirija od samog osnivanja NAF-a, ali je naglasila da joj je ove godine izuzetno teško jer više nema Laleta Đurića.

Mrđan Bajić, član žirija, poručio je da i ubuduće treba da se čuva i gaji ova velika energija NAF-a jer je malo konkursa koji na ovakav način pomažu mladim umetnicima. Pre devet godina njujorški slikar Radovan Lale Đurić, poreklom iz Niša, osnovao je Nišku art fondaciju uz pomoć fabrike duvana “Filip Moris”.

Đurić je osnovao nacionalni konkurs “Mladost” na kojem mogu da se prijave mladi umetnici iz Srbije stari do 35 godina. Prva nagrada iznosi 10, druga pet I treća tri hiljade evra, što su najveće nagrade za likovne umetnike u ovom delu Evrope
Izložba će moći će da se vidi do 12. juna, u vremenu od 13. do 20 časova. U Beograd se seli 18. juna Galeriju „Kuća legata“.

Konkurs za likovnu kritiku

Kristina Ristić, članica žirija, pozvala je mlade autore koji se bave likovnom kritikom da do jula pošalju svoje viđenje ovogodišnje izložbe najboljih radova sa konkursa “ Mladost 2015”.


#   Beograd   Niš art Fondacija   Filip Moris   Lale Đurić   pobednik   Damjan Kovačević   Neda Arnerić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima