Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Filmske susrete otvara film „Bićemo prvaci sveta“

rssBookmark and Share

13.08.2015. M.N. Belami, Južna Srbija info

Jubilarni 50. Festival glumačkih ostvarenja, koji počinje u subotu, 22. avgusta, na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, otvoriće film „Bićemo prvaci sveta“.

Foto: NKC
Foto: NKC

Prve festivalske večeri, na istoj lokaciji, biće prikazan i „Mali Budo“, debitantsko rediteljsko ostvarenje Danila Bećkovića.

Sutradan, u nedelju, takođe na Letnjoj pozornici, na repertoaru su filmovi „Panama“ i „Nebo iznad nas“, dok su za ponedeljak predviđena tri filma: „Isceljenje“, koji će biti prikazan u bioskupu „Kupina“ i „Branio sam Mladu Bosnu“ i „Otvoreni kavez“ na Letnjoj pozornici.

Četvrte večeri, u utorak, publika će imati priliku da pogleda filmove „Talog“ (u bioskopu „Kupina“), „Bez stepenika“, „In memoriam“ i „Za kralja i otadžbinu“ (Letnja pozornica), dok će u sredu, u bioskopu „Kupina“ biti prikazan „Travelator“, a na Letnjoj pozornici „Ničije dete“ i „Amanet“.

Film „Jednaki“ (bioskop „Kupina“), „Enklava“ (Letnja pozornica) i „Gorčilo“ (Letnja pozornica) na repertoaru su u četvrtak, pretposlednjeg dana Festivala.

U petak, 28. avgusta, najavljena je zvanična dodela nagrada,a kao gostujući filmovi biće prikazana ostvarenja „Panta Draškić-cena časti“ (Letnja pozornica) i „Stari Niš-moj Niš“, takođe na Letnjoj pozornici.

Podsećanja radi, ovogodišnji Festival glumačkih ostvarenja održava se pod sloganom „Pod sjajem zvezda“, a umetnički direktor i ove godine je Dragan Vujić Vujke. Imena članova žirija biće saopštena na otvaranju.

Po tradiciji, glumci će konkurisati za najvažnije festivalsko priznanje – Gran pri “Naisa”, kao i za nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu “Carica Teodora” i “Car Konstantin”, povelje za glavnu žensku i mušku ulogu, nagrade za najbolju žensku i mušku epizodu, i za najboljeg debitanta.Dobitnica nagrade Pavle Vuisić za izuzetan doprinos umetnosti glume je Jelisaveta Seka Sablić.

Tokom trajanja festival od 22.avgusta u bioskopu na otvorenom niške Banovine biće prikazana retrospektiva filmova sa dosadašnjih festivala.

Budžet ovogodišnjeg Festivala je nešto više od 20 miliona dinara, a Ministarstvo kulture je ove godine izdvojilo 2,3 miliona dinara.


#     Filmski susreti   letnja pozornica   Seka Sablić   Pavle Vuisić   Gran pri
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima