Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Virtuozni prsti Nišlije Andreja Cincarevića, na koncertu u kripti crkve Svetog Marka u Beogradu

rssBookmark and Share

Niš 06.09.2020. Z.S. Južna Srbija Info

Sinoć je, uz blagoslov i prisustvo Njegove Svetosti patrijarha srpskog G.G. Irineja, u renoviranoj kripti crkve Svetog Marka u Beogradu, održan klavirski duo nastup, u izvođenju Nišlije Andreja Cincarevića i Andrijane Božić iz Valjeva. Mladi niški umetnik dostojno je predstavio Eparhiju nišku i svoj grad.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Pored srpskog patrijarha Irineja, koncertu u kripti "beogradske Gračanice", su kao posebna podrška mladim talentima, prisustvovali Preosvećeni vladika niški Arsenije i gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Patrijarh Irinej, vladika Aresnije i gradonačelnica Sotirovski.

Tehnički precizno, muzički i tempremantno nadahnuto, kao prirodna osobenost mladim ljudima željnim istraživanju, dvoje umetnika, posebno su se istakli u izvođenju "Plesa smrti", francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa

Na koncertu su izvedene i kompozicije Volfganaga Amadeusa Mocarata i P. I. Čajkovskog.

Interesantan je podatak da su mladi pijanisti, sinoć prvi muzicirali na novom klaviru, čuvene marke "Behštajn", jedne od "top" deset klavirskih brendova u svetu.

Uprava crkve Svetog Marka kao oraganizator, nabavila je novi, polu-koncertni klavir, namenski za renovirani prostor kripte, u kojem će se održavati koncerti, a srpska prestonica upotpuniti svoj kluturni život.

Andrej Cincarević, dvadesetsedmogodišnjak iz Niša, dolazi iz svešteničko-muzičke porodice, svoj talenat i praksu je ostvario u poznatom niškom horu "Branko" i već vrlo rano, nakon osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja, uzeo je učešće u komponovanju, aranžmanima i dirigovanju.

Nakon završene Muzičke akademije u Beogradu i upisa doktorskih studija klavirskog odseka, kod dr Maje Rajković, Cincarević danas radi kao asistent na katedri za klavir Fakulteta umetnosti u Nišu.

Životno i muzičko iskustvo, pre svega u NCPD "Branko", nastupi, turneje, brojne domaće i strane nagrade Andreja Cincarevića, daju nadu da grad Niš ima kulturnu budućnost kao prestonica juga Srbije, sa svim svojim lokalnim specifičnostima, a ovaj mladi umetnik je upravo pravi primer, kako da taj "temperament" prikažemo svetu u najboljem svetlu.

Hram Svetog Marka u Beogradu

Kao zanimljivost, podsećamo da se u kripti crkve Svetog Marka nalazi grobno mesto kralja Aleksandra Obrenovića i Drage Obrenović, poznate kao Draga Mašin.

Crkva Svetog Marka na Tašmajdanu građena je od 1931. do 1940. godine u neposrednoj blizini stare crkve iz 1835. godine, prema planovima arhitekata Petra i Branka Krstića.

Oblikovana je u duhu arhitekture srpsko-vizantijskog stila.

Po opštem graditeljskom rešenju, arhitektonskim formama i polihromiji fasada, ovaj hram je projektovan prema velikom uzoru, crkvi manastira Gračanica. Opremanje i ukrašavanje hrama još nije završeno.

To je bila najveća pravoslavna crkva u predratnoj Jugoslaviji i bivšoj SFRJ, do izgradnje hrama Svetog Save na Vračaru.

 

Komentara: 0


#   Niš   Fakultet umetnosti   Patrijarh Irinej   Dragana Sotirovski   klavir   Crkveno igračko-pevački ansambl Branko   Branko Cincarević   klasična muzika   Sara Cincarević   Vladika Arsenije   Andrej Cincarević   crkva Svetog Marka
#GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima