Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nišvil će ipak biti održan u Tvrđavi

rssBookmark and Share

Niš 01.08.2015. Tanjug, Južna Srbija Info

Međunarodni džez festival Nišvil ipak će biti održan u Tvrđavi, jer je republički Zavod za zaštitu spomenika kulture poništio zabranu niškog Zavoda.

Foto: Nišvil
Foto: Nišvil

"Dobili smo email sa rešenjem što je nama dovoljno, iako pismo još nije stiglo", saopštio je danas novinarima Ivan Blagojević direktor Nišvila.

Blagojević smatra da će uspeti da postavi bine tačno onako kako je prvobitno bilo planiranio sa izuzetkom dečije igraonice za koju će se tražiti novo rešenje.

Bedemi na izlazu iz tvrđave na koje opominao Zavod za zaštitu spomenika biće ograđeni, tako da će, kako je naglasio Blagojević, biti bezbedni i za posetioce i za tvrđavu.

"Za organizaciju obogodišnjeg Nišvila potreban bužet je 40 miliona dinara. Grad Niš je preuzeo obavezu za 20 miliona, ministarsvo turizma dalo je tri a ministarstvo kulture 1 milion.Jedini sponzor za sada je Naftna industrija Srbije", saopštio je direktor setivala.

"Od sutra počinje last minit ponudu za sponzore. Mobilne kompanije mogu da sponzorišu Nišvil sa najnižim iznosom ne ispod 1 dinar, dok je donji limit za banke najniži penzioni ček" reko je Blagojević.

Ovogodišnji volontersjki program Nišvila biće najveći koji je ikada organizovan u Srbiji." Imaćemo 400 volontera koji su izabrani od 1002 kandidata iz 119 gradova u 20 zemalja sveta. Doći će volonteri iz Amerike i brazila osim već uobičajenih iz Francuske, Španije i drugih evropskih zemalja", saopštio je novinarima Mladen Cvetković šef volonterskog tima Nišvila.

Nišvil je najveći džez festival na Balkanu i održava se po 32 put na niškoj tvrđavi od 13. do 16. avgusta. Dva dana pred početak festivala, na amfitetru na Nišavi biće održani besplatni koncerti na "River Stejdžu". Festivalski program ove godine obuhvata 600 izvođača na 90 koncerata koji će se održavati na 10 bina u Niškoj Tvrđacvi.

Naftna industrija Srbije, u okviru podrške Nišvil džez festivalu, organizuje muzički konkurs pod nazivom "Daj glas za Nišvil" za neafirmisane i talentovane džez pevače svih uzrasta, koji će trajati do 3. avgusta, saopštila je danas ta kompanija.

Kompanija je raspisala konkurs, a rezultati biće objavljeni 6.avgusta 2015.godine na sajtu www.nis.eu.

Svi zainteresovani više informacija mogu da pronađu na sajtu NIS-a www.nis.eu/nisvil-2015, a prijave mogu dostaviti najkasnije do 3. avgusta 2015. na adresu nisville@nis.eu.

Odluku o tome koja četiri kandidata će nastupiti na "Youth stage" u okviru Nišvil džez festivala doneće stručni žiri u kojem se nalaze džez pevačica i prošlogodišnja dobitnica nagrade festivala za životno delo Nada Pavlović, etno džez pevačica Snežana Spasić, pevač, kompozitor i vokalni pedagog Oliver Katić, kao i direktor Nišvil festivala Ivan Blagojević.

Najbolja "četvorka", osim prilike da nastupi na najvećem džez festivalu u regionu, dobiće i po dve propusnice za kompletan program Nišvil festivala 2015, smeštaj tokom trajanja festivala, kao i mogućnost učešća u muzičkim radionicama zajedno sa renomiranim profesionalnim izvođačima iz sveta muzike.

Kompanija NIS već sedmu godinu zaredom podržava Nišvil muzički festival i na taj način, u skladu sa svojim sloganom "Budućnost na delu", nastoji da doprinese razvoju i promociji kulturnih vrednosti i afirmaciji talentovanih muzičara širom zemlje.

 


#   Niš   volonteri   festival   Nišvil   Ivan Blagojević   Nada Pavlović   Niška tvrđava   Oliver Katić   Zavod za zaštitu spomenika   odobrenje   Snežana Spasić   džez festival
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima