Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sporna teritorija Nišvila

rssBookmark and Share

27.07.2015. NTV, Južna Srbija Info

Još nije sigurno da li će na Nišvilu ove godine biti više bina i različitijeg progama, zbog prostora koji niški Zavod za zaštitu spomenika nije odobrio festivalu na korišćenje.

Foto: NTV
Foto: NTV

Direktor Nišvila Ivan Blagojević ovakvu zabranu smatra ličnim hirom direktorke Zavoda, dok iz ove ustanove tvrde da bi manifestacije na ovim prostorima ugrozile bezbednost posetilaca kao i kulturno nasleđe.

Nišvil džez festival koji će se od 13. do 16. avgusta po 21 put pod ovim nazivom održati u niškoj Tvrđavi, nesumnjivo će dovesti mnoge ljubitelje muzike u Niš. Pored mnogobrojnih finansijskih poteškoća, ove godine, organizatori imaju problem i sa prostorom. Naime, Zavod za zaštitu spomenika kulture nije odobrio korišćenje prostora s desne strane šetališta u Tvrđavi gde su poslednjih 6 godina Open i Youth stage, kao ni prostor oko planinarskog doma. Ove godine organizatori su planirali i dodatne sadržaje iznad starih ateljea, kao i kod mobilijara iznad letnje pozornice, gde su predvideli progam za decu. Međutim, ni za ove površine nemaju dozvolu Zavoda.
Blagojević se žalio republičkom Zavodu za zaštitu spomenika, a kako kaže, očekuje da će njihova odluka biti drugačija i da će Nišvil osvojiti Tvrđavu.

U niškom Zavoda za zaštitu spomenika pak, kažu, da ne očekuju drugačiju odluku sa republičkog nivoa. Kako tvrde, prostor iznad ateljea kraj bedema je nebezbedan, a ljudsko obezbeđenje kao ni ograde, ni na drugim festivalima nisu bile stopostotna zaštita.

Iako je prostor oko planinarskog doma, gde su se do sada održavali koncerti Nišvila, bezbedan za posetioce, direktorka Zavoda kaže da Nišvil neće dobiti tu površinu na korišćenje, jer bi to ugrozilo kulturni nasleđe.

Ukoliko budu morali da ispoštuju odluku Zavoda, umesto 90 moćiće da bude održano 25 koncerata, dodaje Blagojević. Na ovaj način, svima koji ne budu imali novca da prate glavni program na platou, biće uskraćeni besplatni sadržaji festivala.

 


#   festival   Nišvil   Ivan Blagojević   spor   Zavod za zaštitu spomenika   kulturno nasleđe   džez festival
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima