Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

„Nišvil“, kiša i džez za kraj

rssBookmark and Share

17.08.2015. RTS, Južna Srbija Info

U Nišu je noćas, uz manje probleme zbog kiše, završen 21. „Nišvil“. Na 10 bina ljubitelji muzike mogli su da pogledaju više od 90 koncerata.
Prema procenama organizatora, ovogodišnji festival posetilo je gotovo 150.000 ljubitelja džeza.

Foto: Dimitrije Nikolić
Foto: Dimitrije Nikolić

Nastup britanskog benda „Inkognito“ najposećeniji je koncert na 21. „Nišvilu". Iako su treći put u Nišu, prostor ispred glavne bine bio je prepun.

Ljubitelji džeza radovali su se novom susretu sa Duškom Gojkovićem, ali i neobičnom nastupu 91-godišnjeg Alena Maršala i „San Ra arkestra“.

„Naša muzika je neka vrsta pokreta. Zato stalno muzičari dolaze i pitaju da li mogu da sviraju u bendu“, objasnio je Maršal.

Publika je sa „Nišvila“ otišla prepuna lepih utisaka. Da je niški džez festival postao veliki festival potvrđuje interesovanje izvođača iz svih delova Evrope.

„Moji bivši saradnici su svirali ovde i rekli su mi da je to mesto gde moram da nastupam“, rekla je Tami Pejn, veliko ime britanske džez scene.

Rob Heneveld iz holandskog sastava „Džez konekšn“ ističe da je muzika veoma važna: „Muzika je sloboda, a posebno džez i drago mi je da mogu da podelim sa vašom publikom.“

Ove godine na glavnoj bini bilo je mesta i za drugačiju vrstu muzike.

„Ume da zvuči veoma lepo kada neko ritmično pripoveda preko džez svirke“, kaže Marko Šelić - Marčelo, jedan od ovogodišnjih izvođača.

Na dve glavne i osam besplatnih bina na „Nišvilu“ je ove godine, prema procenama organizatora, bilo gotovo 150.000 posetilaca.


#   festival   Nišvil   džez   Marko Šelić   džez festival
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima