Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Promocija zbirke pesama „Vetar i dažd” Veroljuba Vukašinovića

rssBookmark and Share

Niš 04.10.2018. Južna srbija Info

Promocija zbirke pesama „Vetar i dažd” Veroljuba Vukašinovića održaće se u četvrtak, 4. oktobar 2018, u maloj sali NKC-a, sa početkom u 19 sati.

Promocija zbirke pesama „Vetar i dažd” Veroljuba Vukašinovića

Govoriće, Danijela Kovačević Mikić i autor

Zbirka „Vetar i dažd” Veroljuba Vukašinovića pronalazi svoje sagovornike u onim čitaocima koji vole melodiju maternjeg jezika u vezanom stihu i utvrđenim pesničkim formama. U sedam pesničkih ciklusa (Cvetna, U strogom obliku, Oaza, Mitke, Molebna pjenija, Trublje i Prijezdin skok), sa (auto)poetičkim prozrenjima prološke (Radosti moja) i epiloške pesme (Vetar i dažd, za koju je dobio Nagradu „Zaplanjski Orfej”), vezući za svaku godinu života po jednu pesmu (ukupno 58), Vukašinović ostaje odan temama patrijarhalne Srbije koja se gasi i refleksijama lirskog subjekta koji ne prihvata izazove savremenog, više virtuelnog sveta, u kojem se „lajkuju” svi moralni sunovrati, i koji, svestan svojih grehova, ali ne pristajući na moderno (oličeno savremenom leksikom), traži put ka duhovnom ozarenju (religiozna leksika). Uz tradicionalne pesničke matrice, Vukašinović opeva i književne svetionike (Sladoje, Prešern, K. Radović, Kavafi) i književne likove i muze kao simbole unutrašnjih oluja (Mitke, Lenka), nudeći čitaocima i prefinjen lirski sadržaj i virtuoznu pesničku formu.

Veroljub Vukašinović je rođen 14. novembra 1959. godine u Donjem Dubiču, kod Trstenika. 

Objavio knjige pesama: Čežnja za vrtom, 1993; Povesmo, 1995; Kako je tiho Gospode, 1999, 2000; Dveri u lipama, 2001; Oprosti jagnje belo, 2002; Šumski bukvar (pesme za decu), 2003, 2006; Cvetna nedelja, 2004; Svetlost u brdima (izabrane i nove pesme), 2007; Vrtlar, 2008; Lice, 2009. Iznad oblaka, 2012. Samar (izabrane pesme) 2014. Sveti žar (izabrane i nove pesme), 2015. Vetar i dažd, 2016.

Objavio je i monografiju svog sela  Donji Dubič.

Priredio Pred dverima, izbor iz srpske molitvene poezije, 2005. Sa Markom Nedićem uredio zbornik o Dobrici Ćosiću Pisac i istorija, 2004. i priredio zbornik Miodrag Ibrovac i njegovo doba, 2012. Uređuje zbornike Savremena srpska proza koji izlaze u Trsteniku, povodom istoimene književne manifestacije.

Dobitnik je pesničkih nagrada: 

Milan Rakić; Pečat varoši sremskokarlovačke; Jefimijin vez; Srboljub Mitić; Kondir kosovke devojke; Kočićevo pero; Zmaj ognjeni Vuk; Pečat kneza Lazara; “Hadži Dragan“, nagrade SANU „Branko Ćopić“; „Petrovdanski vijenac“(u Republici Srpskoj), “Zaplanjski Orfej“, „Zlatni Orfej“, Srebrno leteće pero (Bugarska),  Zlatne značke KPZ Srbije i drugih.

Zastupljen u više antologija srpske poezije i prevođen na nekoliko jezika.
Član je Udruženja književnika Srbije i član književnog kluba «Bagdala» u Kruševcu.

Živi u Trsteniku.

Danijela Kovačević Mikić (1971, Republika Srpska), diplomirani filolog srpskog jezika i književnosti – master.
Književnu kritiku objavljuje u periodici (Povelja, Disovo proleće, Naš trag, Slovo Ćirilovo, Koraci i dr.) i naučnim zbornicima (Godišnjak Filološkog fakulteta u Beogradu, Nauka i savremeni univerzitet Filozofskog fakulteta u Nišu i dr.). Objavila je knjigu „Kritička (ne)saglasja Slavka Gordića” (Velika Plana, 2014). 
Autor je brojnih akreditovanih obuka za nastavnike i projekata posvećenih negovanju govorne kulture mladih, mentor je Regionalnog centra za talente i saradnik Naučnog kluba RC Čačak.
Radi kao prosvetni savetnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Školskoj upravi Čačak. 

Pozivamo Vas da prisustvujete i molimo da, posredstvom svoje medijske kuće, obavestite javnost o ovoj promociji.


#   Niš   Klinički centar Niš   Velika Plana   poezija   istorija   Republika Srpska   Veroljub Vukašinović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima