Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sto godina od štampanja prve knjige u Prokuplju

rssBookmark and Share

Prokuplje 06.03.2021. Južna Srbija Info

Narodna biblioteka „Rade Drainac“, planira da u godini obeležavanja 100 godina od izdanja i štampanja prve knjige proslavljenog topličkog i srpskog pesnika Radeta Drainca, uradi reprint izdanje njegove zbirke „Afroditin vrt“.

Sto godina od štampanja prve knjige u Prokuplju

Ova knjiga se smatra prvim književno-umetničkim delom štampanim u Prokuplju, a objavljena je 1921. godine u samo tri primerka. Početak književnog izdavaštva u Toplici vezuje za jednog od najpoznatijih pesnika, novinara, esejiste, putopisca Radeta Drainca, koji je živeo i stvarao od 1899. do 1943. godine, rekao je direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Ognjanović.

Kako je naveo, decenijama unazad književna i kulturna baština Toplice nije dovoljno istražena, posebno kada je u pitanju književna istoriografija i istorija štampe.

Odlučili smo da uradimo reprint prvog izdanja Drainčeve knjige u savremenom dizajnu kako bi zbirka „Afroditin vrt“ bila vidljivija za sve ljubitelje poezije, istakao je Ognjanović i podsetio da izdavanje književnih listova, časopisa i knjiga u jugoistočnoj Srbiji počinje sa oslobođenjem od Turaka 1878. i do 1941. godine razvoj društva i kulture ovog dela Srbije, ima značajnu ulogu kada je u pitanju književno stvaralaštvo.

Prokupačka biblioteka će prema rečima direktora Dragana Ognjanovića, ove godine organizovati niz manifestacija povodom 100 godina od izdanja prve knjige Drainca. Osim štampanja i prezentacije zbirke „Afroditin vrt“, ova ustanova kulture, planira da organizuje i prezentaciju prvog broja niškog književnog lista „Gradina“ iz 1900. godine. U planu je i naučni skup na temu “Književni listovi, časopisi i izdavaštvo u jugoistočnoj Srbiji 1879-1941.”, kao i mini sajam knjiga i objavljivanje zbornika radova.


#   Prokuplje   knjiga   Narodna biblioteka „Rade Drainac“   istorija   štampa   Rade Drainac
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima