Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uručena pesnička nagrada „Drainac“

rssBookmark and Share

Prokuplje 25.08.2020. Južna Srbija Info

Književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“ počela je danas polaganjem cveća na spomen bistu Radu Draincu na Platou umetnosti u podnožju Hisara. Ovaj put je i samo uručenje pesničke nagrade „Drainac“ održano na ovom mestu, na otvorenom, kako bi se ispoštovale preporučene mere i sprečilo eventualno širenje infekcije korona virusom.

Uručena pesnička nagrada „Drainac“

Vence pijeteta, položili su ovogodišnji laureat Tanja Kragujević i zamenik gradonačelnika Dejan Tonić, koji je dobitnici i uručio nagradu sa imenom ovog velikog srpskog pesnika.

Drainčeve stihove je tradicionalno govorio poznati dramski umetnik Vico Dardić, ali je i svoje stihove iz nagrađene zbirke, govorila ovogodišnja dobitnica.

O stvaralaštvu pesnikinje Tanje Kragujević, ali i nagrađenoj zbirci pesama „EXTRAVAGANZA“, govorio je predsednik žirija za dodelu nagrade „Drainac“ Goran Maksimović. On je naveo da pesnikinja u njoj naglašenim lirskim jezikom i osećajnošću prikazuje tri dominantna sveta.

-Prvi lirski svet predočava njen dijalog sa objektivnom stvarnošću, sa dominantnim slikama grada i sudbinom savremenog čoveka u tom okruženju. Drugi lirski svet izrazito je subjektivan i predočava pesnikinjin lični doživljaj sveta koji je okružuje, ljude i pojave sa kojima se suočava. Treći lirski svet je metafizički intoniran i uspostavlja pesnikinjin dijalog sa svetom nad nama i višim sferama duhovnosti u kojima prepoznaje utočište od svakodnevne i često surove stvarnosti, istakao je Maksimović i zaključio da je objedinjavanjem ta tri lirska sveta, Tanja Kragujević stvorila značenjski bogat rukopis, koji podstiče čitaoce da uživaju u poeziji i da istovremeno promišljaju o najsloženijim aspektima savremenog života i čovekove sudbine, rekao je o nagrađenoj zbirci pesama ovogodišnjeg laureata Maksimović.

Kao i svaki prethodni dobitnik pesničke nagrade „Drainac“ i pesnikinja koja je ove godine dobila ovu nagradu, kazivala je svoju besedu. Njen naziv je „Poezija postoji“.

-Sve što je Rade Drainac, pesnik eruptivnog dara napisao i zaveštao nam, od varlenovskih tema, sažete poetike ukletih pesnika, hipnizma i modernizma, lirskih fragmenata, uz sjajnu potku urbane poezije – sve bi moglo da stane pod jedno ime -neprekinutog avangardizma – koji u svojim metamorfozama, nikad nije dovršen, a ispunjen je do vrha, koji nema jedno ime, već jedno značenje – neponovljivog i neprevaziđenog i upravo zbog toga paradigmatskog, jedinstvenog u svojoj samozarobljenosti i zaceljujućoj slobodi, rekla je Kragujević.

Kako je u besedi navela, da bi se živelo u slobodi, treba živeti u istini, a šta je istina, do beskrajna rana bezdomnosti u svetu, zauvek negostoljubivom, koji u središtu velike bolesti lirizma, nosi Drainčevo ime.

-O čemu god bi pevao, gde god bio – taj „ljubavni pustolov“ pod „meteorima tuge“, taj buntovnik i apostol“, rođen u „eksploziji katastrofe“, večni je junak sopstvene epike sročene za buduće sanjare, „poslednji statista“ neviđene drame  –  u isti mah je i neprikriveni i precizni beležnik mnogoznačnog, kontroverznog, razuzdanog i strogog „biltena mentalnog stanja jednog pesnika“.

I koliko god se njegovoj balkanskoj i slovenskoj tuzi primicali, ovaj vagabund svetskih i ovdašnjih predgrađa, izmicaće, ostaće po sebi, on sam, stvaralačka enigma –  usvakoj reči „jedan vulkan“ i u svakom dahu „univerzalna kob“. I zato poezija postoji. Potrebna je pesnicima, koji pate kad im se ne javi pesma novom telegramskom objavom i srećni su kad se nađu na njenom pragu, istakla je ovogodišnja dobitnica pesničke nagrade „Drainac“ Tanja Kragujević besedeći na Platpu umetnosti u podnožju Hisara, pred bistom velikog Drainca, u čiju čast se ove godine po 51. put održava ova književna manifestacija.

Ona se ovom prilikom zahvalila žiriju za dodelu nagrade „Drainac“ na visokom vrednovanju i na vektorima rasvetljenja u samom obrazloženju, koji su usmereni u suštinska značenja polja njene nagrađene knjige.

-Zahvaljujem se Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ i gradu Prokuplju, kao i svima prisutnima, što iz godine u godinu, saopštavate najvažnije – da tu je Drainac, poezija postoji. Da postoji poezija, zaključila je u svojoj besedi ovogodišnji laureat nagrade „Drainac“ pesnikinja  Tanja Kragujević.


#   Prokuplje   Goran Maksimović   književnost   Drainčeva nagrada   Rade Drainac   Tanja Kragujević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima