Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

18 nacionalnih manjina, 4. novembra bira članove nacionalinih saveta nacionalnih manjina

Bookmark and Share

20.10.2018. Južna Srbija Info

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić doneo je 19. oktobra u ponoć Rešenje o zaključenju Posebnog biračkog spiska nacionalnih manjina, kojim je utvrđeno da je u taj spisak upisano ukupno 507.183 birača.

18 nacionalnih manjina, 4. novembra bira članove nacionalinih saveta nacionalnih manjina

Od tog broja, ukupno 462.759 birača ostvaruje biračko pravo na neposrednim izborima za članove 18 nacionalnih saveta, koji će glasati na 926 biračkih mesta koje je utvrdila Republička izborna komisija, a za četiri manjine koje članove nacionalnog saveta biraju putem elektorske skupštine upisano je 44.424 birača.

Svi građani sa biračkim pravom, pripadnici nacionalnih manjina, nastavljaju da se nesmetano upisuju u Poseban birački spisak do 31. oktobra u ponoć. 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić uputio je poziv svim našim građanima, pripadnicima nacionalnih manjina, da izađu na izbore i biraju članove svog nacionalnog saveta.

Ružić je ukazao na to da veće učešće pripadnika nacionalnih manjina na ovim izborima daje veći legitimitet telima koja brinu o jeziku, kulturi, upotrebi jezika i pisma i obrazovanju manjina.

Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održaće se 4. novembra, a na njima će 18 nacionalnih manjina birati članove svojih nacionalnih saveta na neposrednim izborima.

To su: albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, poljska, romska, rumunska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka nacionalna manjina.

Takođe, četiri nacionalne manjine biraće svoje članove za nacionalne savete putem elektorske skupštine, i to makedonska, hrvatska, crnogorska i ruska, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Komentara: 0


#   izbori   RIK   Branko Ružić   nacionalni saveti   nacionalne manjine
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima