Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Maskirani počinici sa kapuljačama, noću uništavaju solarno drveće, apel građanima da čuvaju imovinu

rssBookmark and Share

Niš 12.09.2018. Južna Srbija Info

Povodom sve učestalijeg uništavanja solarnog drveta koje je na 15 lokacija postavila Gradska opština Medijana, od čega je tek polovina u funkciji, medijima je upućeno saopštenje.

Maskirani počinici sa kapuljačama, noću uništavaju solarno drveće, apel građanima da čuvaju imovinu

Saopštenje...

Pregledom materijala sa kamera postavljenih na solarnom drveću od strane sistem administratora u GO Medijana Stefana Mitića i lica zaduženog za kamere Svetislava Pantića, ustanovljeno je da počinioci uglavnom noću uništavaju solarno drveće, da su maskirani i da nose kapuljače.

Zbog toga je nemoguće utvrditi njihov identitet. Takođe, lako je prići mestu koje je nedostupno kamerama i iseći kablove. Kamere snimaju isključivo solarno drvo, a kako ona sama proizvode struju, znači ne troše električnu energiju već su samoodrživa.

Dakle, ne stvaraju nikakve dodatne troškove. Kamere zbog toga ne mogu da budu visokih kapaciteta, jer to zahteva struju od 220v. 

S druge strane, solarno drvo služi da bi ga ljudi koristili za svoje potrebe, potpuno besplatno, a ne da se izdvajaju sredstva za njegovo čuvanje, snimanje i reparaciju usled namernog kidanja i demoliranja. Kamere pokrivaju pult i klupicu solarnog drveta.

Komunalni inspektori GO Medijana redovno kontrolišu ispravnost solarnih stanica i prisutvo svih punjača, odnosno priključaka za punjenje mobilnih telefona.

Sistem administracija u GO Medijana u koordinaciji sa proizvođačem vrši nadzor i otklanja oštećenja.

Policija je redovno obaveštavana o uništavanju na više lokacija, predsednik opštine je u više navrata kontaktirao usmenim putem nadležne i tražio da se solarno drveće redovno obilazi.  

Jedino rešenje je da se kamere sa solarnog drveta upare sa kamerama koje već postoje na objektima u neposrednoj blizini kako bi što veći ugao snimanja bio obuhvaćen njima.   

Napominjemo, vrednost jednog solarnog drveta približna je jednom malo skupljem mobilnom telefonu.

Još jednom apelujemo na naše sugrađane da ne uništavaju svoju imovinu, I imovinu Grada Niša. Postavljanjem solarnog drveta na vise lokacija, Niš je dobio izgled metropole Neshvatljivo je da se pojedinci u ovom gradu prema javnoj imovini odnose sa toliko neodgovornosti i uništavaju opšte dobro. Građani Niša treba da budu ponosni na solarno drveće, jer je Niš jedini grad u Srbiji koji ih ima u tolikom broju. Građani su ti koji treba da ih čuvaju, a ne policija.

Primera radi na beogradskom aerodromu postoje dve solarne stanice i to nisu stvarno solarne već troše struju i funkcionišu već dve godine. Niko ih ne uništava.

 - Solarno drveće ne treba da bude klopka za lopove, već treba da služi opštem dobru, što i jeste, kažu u GO Medijana.

Komentara: 0


#   Niš   Medijana gradska opština   predsednik opštine   razbojništvo   komunalna policija   Solarno drvo
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima