Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Šansa za nezaposlene u Topličkom okrugu

rssBookmark and Share

Prokuplje 24.02.2018. Južna Srbija Info

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je javni konkurs za zapošljavanje u 2018. godini, saopštili su iz filijale te službe u Prokuplju.

Šansa za nezaposlene u Topličkom okrugu

U pozivu za konkurisanje se ističe da je planom zapošljavanja za 2018. godinu, koji je usvojila Vlada Srbije, za aktivne mere zapošljavanja ove godine predviđeno 3,65 milijardi dinara iz sredstava NSZ i dodatnih 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

U okviru aktivnih mera zapošljavanja i podsticanja preduzetništva predviđeni su i javni pozivi za dodelu subvencija za samozapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih romske nacionalnosti. Iznos subvencija za samozapošljavanje, koji se dodeljuje jednokratno, je 180.000 dinara, a 200.000 dinara u slučaju samozapošljavanja viškova zaposlenih i 220.000 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, što predstavlja novinu u odnosu na prethodnu godinu. Poslednji rok za podnošenje zahteva sa biznis planom za samozapošljavanje je 10. april.

Javni poziv za poslodavce za dodelu subvencija za zapošljavanje „teško zapošljivih“ na novootvorenim radnim mestima traje do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. novembra, a subvencije se kreću od 150.000 do 300.000 dinara. NSZ je raspisala i javni konkurs za organizovanje javnih radova na kojima će biti angažovano 5.000 nezaposlenih.

Poseban konkurs namenjen je javnim radovima na kojima će biti angažovano 1.850 nezaposlenih sa invaliditetom, uz novinu da se ove godine radovi organizuju i u oblasti kulture. Raspisani su i javni pozivi za programe stručne prakse, sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovane osobe, sticanja praktičnih znanja za viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlene koja su na evidenciji NSZ duže od 18 meseci. Ovo važi i za obuke na zahtev poslodavca, koje će moći da koriste i preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa  invaliditetom.

Zapošljavanju osoba sa invaliditetom namenjeni su i javni konkursi za subvenciju zarade za osobe sa invaliditetom.

Komentara: 0


#   Prokuplje   zapošljavanje   subvencije   Toplički okrug   NSZ (tržište rada)   Osobe sa invaliditetom   javni poziv   aktivne mere zapošljavanja   javni konkurs   osoba sa invaliditetom   samozapošljavanje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima