Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Usled pritiska javnosti, odložena Karićeva tribina na Pravnom fakultetu u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 13.03.2017. M.M. Južna Srbija Info

Usled negodovanja javnosti, sporna tribina Bogoljuba Karića „Ekonomija, mladi i privreda“, predviđena za 14.mart na Pravnom fakultetu, neće biti održana, objavili su na svojoj Fajesbuk strani, organizatori tribine, studentska organizacija "Prava studentska priča".

Usled pritiska javnosti, odložena Karićeva tribina na Pravnom fakultetu u Nišu

U objavi oraganizatora, između ostalog piše...

"Prava studentska priča obaveštava zainteresovane studente i javnost, da smo, u dogovoru sa Fondacijom „Braća Karić“, pomerili termin održavanja tribine „Ekonomija, mladi, privreda“, kako ovaj svojevrsni studentsko-privredni forum ne bi mogao da bude stavljan u kontekst aktuelnih političkih dešavanja.“ pojašnjavaju iz "Prave studentske priče".

U daljem tekstu objavljujemo objavu na Fejsbuku "Prve studentske priče" u celosti..

Poštovane koleginice i kolege,

Prava studentska priča obaveštava zainteresovane studente i javnost, da smo, u dogovoru sa Fondacijom „Braća Karić“, pomerili termin održavanja tribine „Ekonomija, mladi, privreda“, kako ovaj svojevrsni studentsko-privredni forum ne bi mogao da bude stavljan u kontekst aktuelnih političkih dešavanja.

Studenti Pravnog fakulteta znaju da je Prava studentska priča JEDINA studentska organizacija koja se na našem Fakultetu bori za ZAŠTITU njihovih PRAVA i njihovih INTERESA. U protekle dve godine, trudili smo se da organizujemo niz vannastavnih aktivnosti koje će nam omogućiti da, po završetku studija, budemo što konkurentniji na tržištu rada. Tu spadaju posete institucijama, seminari i predavanja i tribine. Uvek smo se trudili da našim studentima priuštimo goste koji su najrelevantnije ličnosti u oblastima za koje smo ih pozvali.

Predstojeća tribina bila bi, u skladu sa njenim nazivom, okrenuta razvoju preduzetništva kod mladih, a najavljeni gost govorio bi na dogovorenu temu iz ugla osnivača prve privatne kompanije u ondašnjoj Jugoslaviji, pionira razvoja telekomunikacione privrede u Srbiji i uspešnog izvođača radova na infrastrukturnim i stambenim kompleksima u RF, Belorusiji i Kazahstanu sa ugovorenim poslovima vrednim nekoliko milijardi dolara. U razgovorima sa Fondacijom „Braća Karić“ , koji su trajali prethodna dva meseca, definisan je 14. mart kao datum koji odgovara poslovnim obavezama gosta. I u trenutku dogovora termina bili smo svesni mogućeg dovođenja u vezu gostovanja Bogoljuba Karića na našoj tribini sa predstojećim predsedničkim izborima, ali smo se ipak odlučili na ovaj korak iz dva razloga. Prvi razlog je što, kako smo naveli, tema tribine ne bi bila politika. Drugi razlog je činjenica da je pred samo raspisivanja predsedničkih izbora, druga studentska organizacija na našem Fakultetu organizovala tribinu čiji predavač tada već bio deklarisan kao predsednički kandidat, što Bogoljub Karić nije, niti planira da bude, kao i da je pomenuta tribina, pored nekih negativnih komentara, prošla bez većih povezivanja sa politikom u javnosti.

Ovo odlaganje termina održavanja tribine nikako se ne sme shvatiti kao pobeda onih koju su u prethodnim danima pozivali na zabranu ili čak fizičko sprečavanje održavanja tribine. Među najžešćim kritičarima naše tribine nismo pronašli mnogo studenata našeg Fakulteta. Na društvenim mrežama i na forumima isticali su se oni koji nemaju nikakve veze sa Pravnim fakultetom, a uglavnom ni veze sa studiranjem uopšte.

Zahvalni smo kolegama koji su nam upućivali poruke podrške, a koji su shvatili da bi zabrana tribine predstavljala negativni presedan i za mnoga druga dešavanja. Podsećamo da su u predhodnom periodu na našem Fakultetu organizovane tribine Saše Jankovića i Vuka Jeremića, tribina „istoričara“ Jovana Deretića i njegovih istomišljenika i tribina zagovornika ulaska Srbije u NATO pakt. Niti jedna od ovih tribina nije zabranjena niti fizičkim napadima prekinuta.

O novom terminu održavanja studentsko-privrednog foruma, studente ćemo obavestiti naknadno, kada Bogoljub Karić ponovo uskladi gostovanje na našem Fakultetu sa svojim poslovnim obavezama.
Vaš PSP.

Komentara: 0


#   Niš   Pravni fakultet Niš   tribina   Prava studentska priča   Bogoljub Karić
@


 


[ Dodaj komentar ]