Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Gladiole "jato afričkih ptica" u vašoj bašti

Bookmark and Share

25.06.2017. Južna Srbija Info

Gladiola (lat.Gladiolus hybridum) je zeljasta biljka iz porodice irisa nastala ukrštanjem četiri do pet različitih vrsta. Ime je dobila od latinske riječi gladius što znači mač, zbog njenih sabljastih listova i cveta. Potiče sa južnih delova Afrike i prostora oko Sredozemlja. Rod gladiola obuhvata više od 250 divljih vrsta. Prirodno su rasprostranjene u Evropi, Africi i Aziji.

Foto: blogqpot.com
Foto: blogqpot.com

Gladiole imaju stabiljku koja može narasti u visinu i do 1,5 metara i sabljaste listove duge oko pola metra. Njihovi cvetovi mogu biti različite boje i ovaj cjet je vrlo popularan kao dekorativni cvet i za bukete. Zanimljivog izgleda i lepih boja koriste se i u dekorisanju enterijera i eksterijera. Imaju veoma krupne cvetove, koji su organizovani u klasove i nemaju miris. Najčešće cvetaju u beloj, ružičastoj, žutoj, crvenoj i ljubičastoj boji, kao i u svim nijansama tih boja. Listovi su joj kruti i dugački, na licu su tamnozeleni, a na naličju svetlozeleni.

Foto: Cvetna bašta

Gladiole vole sunce, te je potrebno držati je na osunčanim mestima. Visoke vrste gladiola se zbog kiše i vetra moraju vezati, da se ne bi slomile. Stabljika im je lomljiva, tako da treba obratiti pažnju da uvek ima neku vrstu oslonca. Njima nije potrebna posebna njega. Cvetanje zavisi od vremenskih uslova i traje maksimalno dve sedmice. Na jednoj stabiljci može imati i 26 pojedinačnih cvetova.

Gladiole se razmnožavaju sitnim lukovicama ili semenjem koje ostane na mestu gdje je pre bio cvijet. Pri sađenju lukovicama, potrebno je da se sade u proeće. Što je veća lukovica, to će biti veći i cvet. Kod visokih gladiola preporučuje se dublje sađenje da bi biljka imala što bolji oslonac i da bi bila stabilnija.

Komentara: 0


#   saveti   dom   bašta   cveće   hortikultura   gladiola
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}