Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kupujete stan ili kuću na jugu Srbije? Kako prepoznati vredne nekretnine?

Bookmark and Share

Niš 07.05.2021. Nikola Stojanović

Boljom putnom infrastrukturom mesta na jugu Srbije nisu daleko, jeftina su i zato se sve češće kupuju domaćinstva i stanovi na jugu.

Ilustracija
Ilustracija

Ako pazarite nepokretnost koja „na oko“ deluje vredno i smatrate da joj ne trebaju veća ulaganja, savetujemo vam da pažljivo pogledate svaki važan detalj i tek onda donesete zaključak.

Fasadna izolacija?


Kuće i stanovi koji imaju energetski pasoš su nešto na šta treba da obratite posebnu pažnju pri odabiru. Ova izolacija sprečava toplotne gubitke pa je dobro imati na umu da je bolje platiti više po m2, nego da vas čeka ugradnja fasadnog stiropora. Smanjiće se troškovi grejanja i hlađenja tako da se ovo ulaganje dugoročno isplati višestruko.

Kada kupite kuću izolaciju možete i sami da stavite, ali kada kupite stan sve je daleko komplikovanije. Tražite stambenu jedinicu koja je novije gradnje ili zgrade koje su uradile spoljašnju izolaciju. To je dobra investicija u nekretninu koja će se isplatiti.

Cene nepokretnosti na jugu su daleko jeftinije od cena u Beogradu, Novom Sadu i drugim većim gradovima, tako da imate prostora za plaćanje više cene da bi dobili vrhunski dom.

Kakva je stolarija?


PVC i ALU stolarija je nešto što će vam biti neophodno na novoj kući ili stanu. Imate varijantu da tražite nekretnine sa nižom cenom pa da sami ugrađujete novu stolariju ili da tražite stambeni prostor koji ima besprekorna vrata i prozore.

Ova stolarija traje i preko 40 godina bez većih ulaganja, pa proverite kada su prozori menjani, kako dihtuju, da li zahtevaju neka ulaganja? Preko stakala se gubi i do 30% energije i zato je važno imati energetski efikasnu stolariju. Kuće koje imaju kvalitetnu stolariju su nešto što treba ozbiljnije uzeti u obzir pri odluci o kupovini.

Da li nekretnina poseduje zglobne ili vertikalne tende za terase?


Terasa koje je osunčana tokom najtoplijeg dela dana je nešto što stvara veliki problem. Ne samo što je ona neupotrebljiva, već se toplota prenosi i u unutrašnji prostor.

Vertikalne tende za terase imaju horizontalno spuštanje i blokiraju i do 90% svetlosti i UV zračenja. Odlične su i za manje terase i za veće visine, a konstrukcija je gotovo neprimetna za razliku od zglobnih modela.

Ako na nekretnini primetite vertikalne tende za terase znajte da su ti južnjaci ulagali u dom i prilagodili ga za prijatan boravak čak i za naša topla leta sa visokim temperaturama.

Komarnici za prozore i vrata su odličan dodatak!


Pri odabiru gledaćete različite tipove kuća i stanova, na jugu je ponuda veća uz nižu cenu. U slučaju da pronađete nekretninu koju krase komarnici za prozore i vrata to je znak da je prostor gotovo sasvim sigurno potpuno adaptiran za useljenje i život. Rolo komarnici se najčešće postavljaju na prozore, a kao komarnici za vrata se postavljaju plise varijante. 

Prilikom kupovine kuće ili stana možete agenciji za nekretnine dati spisak zahteva i tako u startu dobiti ponudu samo najboljih nekretnina. Sve je važno, sve treba pažljivo gledati jer svaki činilac može biti presudan. Što kupite kvalitetniju nepokretnost to imate manju potrebu za budućim ulaganjem. 

Priroda na jugu je jako lepa u proleće, ne čekajte na ostvarenje svog sna!

 

Komentara: 1


#   Niš   stanovi   nekretnine   kupovina   komarnici za prozore i vrata   vertikalne tende za terase
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+3) (-)

    Sasa, 17.05.2021.:
    Naravno da je bitno kako je i od cega je gradjena zgrada ali meni je bitnije da li je stan uknjizen ima li gradjevinsku dozvolu.Danas bi svi lako da zarade kako ne bi bio prevaren agazovao sam advokatsku kancelariju Velickovic da bude moj pravni zastupnik prilikom kupovine stana.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima