Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Najuspešniji paraolimpijac Slobodan Adžić obeležiće dve decenije od poslednje trke

rssBookmark and Share

02.01.2016. Beta

Najuspešniji sportista sa invaliditetom i dobitnik Nacionalnog sportskog priznanja Slobodan Adžić (57) iz Niša u 2016. godini obeležiće dve decenije od poslednje trke koju je istrčao na paraolimpijadi u Atlanti.

Najuspešniji paraolimpijac Slobodan Adžić obeležiće dve decenije od poslednje trke

Adžić je dvadeset godina od završetka sportske karijere i dalje najuspešniji srpski sportista sa invaliditetom koji je osvojio šest medalja na Paraolimpijskim igrama i brojnim odlikovanjima na velikim evropskim i svetskim takmičenjima.

Sportista sa blistavom sportskom karijerom dugom 18 godina bavi se advokaturom poslednjih sedam godina, a pre toga je u tri mandata bio narodni poslanik Demokratske stranke Srbije u republičkom parlamentu. 

Sportsku karijeru Adžić je započeo u Nišu sa dvadeset godina, šest godina nakon što mu je u rodnoj Drešnici kraj Blaca mašina za proizvodnju cigala odsekla obe ruke levu ispod lakta, a desnu skoro do samog ramena.

Počeo je da trči na poziv tadašnjeg Sportskog saveza invalida, iako prethodno nije imao ni jedan atletski trening.

"Prvu trku i prvo zlato osvojio sam u trci na 100 metara  na regionalnom takmičenju u Nišu 1978. godine. Nisam trenirao atletiku, ali sam bio u kondiciji jer sam se rekreativno bavio fudbalom, a kao dečak sam do osnovne škole svakodnevno pešačio deset kilometara", rekao je Adžić.

Nakon pobede na regionalnom takmičenju u Nišu, Adžić je osvojio medalje u trkama na 100, 400 i 800 metara na republičkim i državnim takmičenjima. 

Tri godine posle istrčane prve trke počeo je da ozbiljno trenira u atletskom klubu "Železničar".

Sa Paraolimpijskih igara u Njujorku vratio se sa bronzanom i dve srebrne medalje (na 400 metara, 1.500 i 5.000 metara), a na paraolimpijadi u Selu osvojio je tri bronze (na 400 metara, 1.500 metara), s tim što je dve medalje osvojio u trkama sa takmičarima koji su imali mnogo manji stepen invaliditet.

Sa Paraolimpijskih igara u Barseloni vratio se sa osvojenim četvrtim i petim mestom, na Parolimpijskim igrama u Atlanti osvojio je peto mesto, a na Svetskom prvenstvu u Geteborgu osvojio je dva zlata, dok je na Asenu oborio dva svetska rekorda u svojoj kategoriji osvojio tri srebra.

Za vreme aktivnog bavljenja atletikom Adžić je završio Pravni fakultet, nakon čega je radio kao pravnik u Fondu za penzijsko invalidsko osiguranje.
 
Punih 15 godina svakodnevno je trenirao i dnevno trčao po 20 kilometara. 

"U periodu takmičenja od proleća do jeseni imao sam dva treninga dnevno. Ustajao sam jedno vreme u pola četiri ujutru da bi stigao pre posla da treniram i da spremam pravosudni ispit", kazao je Adžić.

Adžić je istakao da u vreme kada je osvajao medalje na velikim svetskim takmičenjima, sportisti sa invaliditetom nisu imali materijalnu pomoć države ni kada su osvajali medalje na velikim svetskim takmičenjima. 

On je kazao da je sva takmičenja doživaljavao kao izazov i priliku za dokazivanje. 

"Takmičenja su mi pružila priliku da o obidjem svet. Zahvaljujući atletici posetio sam mnoge evropske gradove, gradove na dalekom istoku, dva puta sam bio na amerčkom kontintentu...Jedino žalim što nikada nisam bio angažovan u našem Paraolimpijskom komitetu", kazao je Adžić.

Adžić je oženjen i otac je dva dečaka – Dušana (11) i Mladena (9).


#   sport   DSS   poslanik   takmičenje   Osobe sa invaliditetom   jubilej   Pravni fakultet     paraolimpijac   Slobodan Adžić   Sportski savez invalida
@dsscentar @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima