Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Slavna generacija niškog DIF-a 1978./79. opet na okupu

rssBookmark and Share

Niš 21.11.2022. Z.S. Južna Srbija Info

Po mnogima, slavna generacija Fakulteta sporta i vizičkog vaspitanja u Nišu 1978.-1979. okupila se prošlog vikenda ponovo, nakon četiri decenije. U amfitetaru fakulteta mogli su se videti još uvek aktivni, profesori i nastavnici fizičke kulture iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Niša, gradova juga Srbije i šire.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Inicijator i organizator okupljanja je aktivna profesorka niškog fakulteta FSFV Katarina Herodek i sama generacijski svedok "slavnih".

Na samom početku, pristne je pozdravio, po njegovim rečima "uz dozu treme", prodekan, prof FSFV. dr Nenad Stojiljković, koji je istako "da mu je pored mnogih predavanja, koje je održaao širom sveta, ovo možda "najteži zadatak".

Stojiljković je kazao da bez "slavnih", i njihovog iskustva, ne bi bilo ni svima poznatog uspeha na Šangajskoj listi.

Potom je usledila neizostavna prozivka, preisutnih, (kao na času) te slavne genaracije. 

Sa mnogo toplih emocija, prisutni difovci sa iskustvom, pedagozi, profesori, nastavnici, ali i oni koji nisu ostali u ovoj profesiji, ili su u penziji, pozdravili su svoje drugare i izneli su svoje iskustvo.

"Zaista, "slavna generacija" nije forma, niški Fakultet sporta može da se ponosi time, da je još od prvih dana, još kada je bio u sklopu Filozofskog fakulteta, svojim kadrom koji je još uvek aktivan kroz nastavu u školama širom regiona iznedrio mnoge generacije đaka i odličnih sportista", kazala je profesorka Katarina Herodek.

"Nema lepše profesije u našoj profesiji, nego biti nastavnik fizičkog. To je "neiskvarena" profesija, koja mladima pruža onu suštinsku osnovu fizičke kulture i zdravlja, prirodno spojenog sa duhovnim, pored srpskog i matematike, fizike i hemije", nadahnuto je rekao nastavnik fizičkog i zdravstvenog vaspitanja u OŠ " Ratko Vukićević", Zdenko Mitrić.

Bivši studenti razmenili su svoja sećanja, svoje iskustvo uz mnogo emocija, prihvatajući odgovornost za vaspitanje mnogih genracija đaka širom sveta za protekle četiri decenije.

 


#   Niš   Nenad Stojiljković   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima