Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tužba aikido klubu zbog oglašavanja

rssBookmark and Share

15.03.2011. Izvor: Južne vesti

Aleksandar Petrović, trener i predsednik aikido kluba „Tenšin" iz Pirota, dospeo je na sud jer je tržišni inspektor protiv njega podneo prijavu zbog toga što je po pirotskim školama lepio plakate pozivajući decu da se bave ovim sportom.

Tužba aikido klubu zbog oglašavanja
PIROT -Prema Petrovićevim rečima tržišna inspektorka Dragana Mijalković podnela je prijavu jer je u jednoj osnovnoj školi videla plakat njegovog kluba.

- Navodno, po zakonu, ne sme da se reklamira i nameće nikakav proizvod ili usluga maloletnim licima ukoliko to nije u skladu sa interesima maloletne osobe. Iako sam ukazivao da je bavljenje sportom upravo u interesu svakog deteta, razumevanja nije bilo - kaže Petrović.

Prošle nedelje Petrović se po ovoj prijavi našao i na sudu.

- Prema presudi, dužan sam da platim sve troškove sudskog procesa i kažnjen sam opomenom. Nemam nameru da platim ni dinar jer bi to značilo da sam kriv. Odmah pošto sam dobio prijavu reagovali su i roditelji i direktor Sportskog centra Pirot. Ponudili su mi da oni snose sve troškove jer su mi rekli da je minimalna zaprećena kazna za ovo delo 100.000 dinara. Ja ću se žaliti i na ovu presudu jer smatram da nisam kriv - kaže Petrović.

Nenad Đorđević, direktor Sportskog centra kaže da je dugogodišnja praksa svih klubova u Pirotu da termine svojih treninga oglašavaju na oglasnim tablama škola. Zbog toga su, naglašava Đorđević, zaprepašćeni ovom odlukom.

U Tržišnoj inspekciji u Pirotu kažu da je prijava protiv Aleksandra Petrovića podneta u martu prošle godine. Inspektorka Dragana Mijalković podnela je prijavu zbog kršenja Zakona o oglašavanju.

- Zakon izričito navodi da je zabranjeno oglašavanje u školama i predškolskim ustanovama, osim ako oglasna poruka služi zaštiti opšteg interesa maloletnog lica i ako ne preporučuje konkretnog davaoca usluga. To nije prijava ni protiv sporta ni protiv bavljenja dece sportom, već prijava protiv oglašavanja konkretnog sportskog kluba. Akcija je sprovedena po nalogu i uputstvima iz nadležnog ministarstva - kaže Slobodan Todorović, šef Tržišne inspekcije u Pirotu.

Komentara: 0


#   Slobodan Todorović   tužba   Aleksandra Petrović   Nenad Đorđević
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}