Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Udovičić danas u Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu

rssBookmark and Share

Pirot 19.02.2014. Tanjug

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obići će danas Pirot, Belu Palanku i Dimitrovgrad, gde će predstaviti program „Sport u škole“ koji ima za cilj motivisanje osnovaca i nastavnika da se bave sportom, kao i jačanje programa fizičkog vaspitanja dece koja pohađaju osnovne škole.

Udovičić danas u Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu

U Beloj Palanci Udovicić će posetiti OŠ „Ljupče Španac“, a u Pirotu OŠ „8. septembar“, dok će u Dimitrovgradu obići sportsku halu i razgovarati sa igračima košarkaškog kluba, prenosi Ministarstvo omladine i sporta.

Kroz projekat „Sport u škole“ osnovcima se od prvog do četvrtog razreda širom Srbije omogućavaju besplatni treninzi. Trenutno je programom obuhvaćeno 3.400 dece u 48 gradova širom zemlje, a planira se da se u 2014. godini u ovaj program uključi još osnovnih škola.

Projekat „Sport u škole“ je, pre svega, namenjen deci iz socijalno ugroženih porodica, deci koja ne treniraju, imaju loše držanje ili deformitete. U saradnji sa Republičkim zavodom za sport na početku i na kraju godine se radi testiranje polaznika kako bi se pratio napredak dece.

Svim školama koje se uključe u projekat obezbeđuje se komplet najsavremenijih sportskih rekvizita za rad, a profesori fizičkog vaspitanja koji sprovode projekat „Sport u škole“ su ili povučeni sa biroa za nezaposlene ili dolaze iz redova onih koji nemaju pun fond časova.

Istraživanja pokazuju da se samo polovina učenika osnovnih škola bavi sportom tri puta nedeljno, što proizvodi negativne posledice po zdravlje nacije - deca su gojazna, imaju ravne tabane, krivu kičmu i druge probleme. Osnovni razlozi za izostanak rekreacije su nedostatak finansijskih sredstava, nepostojanje navike ili uslova za vežbanje.

Ovi podaci jasno su ukazali na potrebu da se učenicima ponudi interesantan i motivišući program fizičkog vežbanja, u periodu kada imaju slobodnog vremena, besplatno, u blizini stanovanja, što projekat „Sport u škole“ i pruža.

Projekat je započet u decembru 2012, sprovodi ga Savez za školski sport, a finansira Ministarstvo omladine i sporta.

U projektu učestvuje i Ministarstvo prosvete.


#   Pirot   Vanja Udovičić   Dimitrovgrad   Bela Palanka   ministar   socijalno ugroženi   Ministarstvo prosvete   Savez za školski sport
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima