Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mnogo razloga da posetite opštinu Volvi i letujete Stavrosu, Asprovalti i Nea Vrasni (FOTO)

Bookmark and Share

08.08.2018. Z.S. Južna Srbija Info

Kažu da je Bog bio "široke ruke" kad je podario takvu prirodnu lepotu, na kojoj se danas nalazi opština Volvi u solunskoj regiji.

Foto: Južna Srbija, obrada: Nj.P.
Foto: Južna Srbija, obrada: Nj.P.

Stavros, Asprovalta i Nea Vrasna se nalaze u opštini "Dimos Volvis" (Δήμος Βόλβης) u oblasti Soluna. Sedište opštine je u gradiću Stavrs, a predeo je dobio ime po jezeru Volvi, koje se proteže gotovo duž čitave regije.

Ova popularna turistička mesta u kojima letuje čak oko 70 odsto građana Srbije (prema njihovoj statistici), nalaze se u zalivu Strimonikos, koji mnogi sa pravom nazivaju "Dragulj Makedonije".

Novi auto-put omogućava laku pristupačnost letovalištima i mestima opštine Volvi, do kojih se stiže brzo, za samo 40 minuta od Soluna..

Predivne plaže za svačiji ukus, od širokih peščanih, do onih tipično egejskih skrivenih uvala u prirodnoj kombinaciji stena i peska.

Sam predeo opštine je poznat i po velikom bogatstvu zelenih površina i očuvanoj prirodnoj lepoti i prirodi, koju dopunjuje jezero Volvi, manje i veće sa bogatim ribljim fondom.

Čitav kraj obiluje bogatim antičkim i vizantijskim nasleđem.

Ono što najviše privlači goste iz Srbije je grad Stavros, koji pleni svojim šarmom i prirodnom patinom savršeno mesto u svom i dalje u vrlo simpatičnom ruralnom ambijentu.

Nasmejani i više nego ljuvazni domaćini, na čelu sa gradonačelnikom opštine Diamntisom Liamsom (ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΛΙΑΜΑΣ) i prvim čovekom mesta Stavros, Hrisatosom Gkolidakisem (Chris Gkolidakis) bukvalno su u "potpunoj službi" turista, gostiju, ali na još uvek jedan starinski-domaćinski način, što boravak u ovom simpatičnom mestu daje jedan poseban "šmek".

Stavros, iako mali po broju stanovnika živi aktivno i leti i zimi, sa svojim društvenim životom, tipičnim za ovaj deo Balkana.

Turisti iz Srbije su ovde posebno "počašćeni" ljubaznošću, jer kako kažu naši domaćini "srpski jezik smo učili još kao mali, kada su dolzile neke druge generacije, a sada njihova deca, pa i unuci posećuju Stavros. Srbi su nam kao familija", kažu mnogi vlasnici apartmana.

Prepune plaže, kafići, restorani sa vrunskom hranom i umerenim cenama, ljubaznim osobljem, samo potvrđuju već ustaljeno pravilo, "da se skoro svi srpski turisti u Stavrosu osećaju kao kod svoje kuće, kada već nemaju svoje more". 

U Stavrosu je aktivan i noćni život, posebno u barovima na plaži, gde lokalni stanovnici sebi daju oduška u tipično balkanskom raspoloženju.

Za južnjake iz Srbije idealna destinacija, do koje se stiže ako imate sreće na granicama za samo pet i po, šest sati vožnje, a sa završetkom auto-puta kroz Grdeličku klisuru, Volvi će biti dostupan i vikend turistima.

Preporuka, više od deset!

 

 

Komentara: 0


#   turizam   Grčka   more   srpski jezik   Volvi (Grčka)   Stavros (Grčka)
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima